Velsen – In de maanden juli en augustus is er in de Engelmunduskerk in Oud-Velsen een expositie met werk van de 20e-eeuwse schilder Cor Dik (1906-1975) te bezichtigen.
De expositie staat in het teken van de restauratie van het fresco door Cor Dik uit 1956, in de voormalige banketbakkersschool De Berkhoff te Amsterdam.
De opbrengst bij verkoop (uit familiebezit) komt ten goede aan de fondsenwervingsactie ten bate van restauratie van zijn fresco. Er is een documentaire over zijn leven en werk te zien, en een doorlopende powerpoint over het fresco. Er zijn schilderijen, aquarellen en grafiek, zoals litho’s en Bijbeltekeningen in gewassen inkt.
De expositie wordt geopend op zondag 7 juli om 14.00 uur met een speciale gast, een inleiding op de expositie en een drankje. Op zondag 11 augustus is er een middagprogramma over Cor Dik en het fresco van 14.00 tot 16.00 uur.
Openingstijden van de expositie: alle zondagen van 7 juli tot en met 25 augustus 2019 van 13.00 tot 16.00 uur.
Cor Dik
Cor Dik werd nu eens als impressionist of realist, dan weer als expressionist gezien. Voor Dik zelf waren al deze ismen onbelangrijk. Zijn werk kenmerkte zich door een onophoudelijk zoeken naar een innerlijke atmosfeer. Hij volgde de ontwikkelingen van de moderne en de naoorlogse abstracte kunst met belangstelling, maar bleef zelf vasthouden aan de werkelijkheid. In de traditionele genres portret, landschap en stilleven ontwikkelde hij een kenmerkend handschrift, met heldere composities opgebouwd uit ‘gekleurde’ grijstinten.
Als zoon van een kuiper kon hij niet naar de kunstacademie. Hij doorliep de Rijkskweekschool in Haarlem, ook wel de ‘Universiteit voor arme jongens’ genoemd. Na de verplichte vijf jaar voor de klas koos hij definitief voor het kunstenaarschap. Zijn vrouw, onderwijzeres Sies Dik Noorman steunde hem hierbij. Van 1945 tot 1965 woonde en werkte hij in Amsterdam, waar hij een aantal grote projecten realiseerde. Hij daagde zichzelf uit om zo veel mogelijk verschillende technieken onder de knie te krijgen.
Een van de resultaten was een fresco van 80 vierkante meter over twee etages, dat hij in 1956 in de Banketbakkersschool in de Wibautstraat mocht aanbrengen. Aanvankelijk kreeg hij alleen materiaalkosten vergoed, maar de gemeente was zo tevreden over het resultaat, dat hij achteraf toch een honorarium ontving.
Hester Dik
Speciaal voor de gelegenheid zijn er ook werken van Diks kleindochter Hester Dik (1967) te zien. Voor haar contrastrijke portretten op doek en papier neemt ze vaak kunstenaarsportretten als uitgangspunt, ook van Cor Dik.