Zeldzame vlinders spotten in de duinen

Regio – Wandel je deze maand door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland dan is de kans groot dat je de duinparelmoervlinder tegenkomt. Een zeldzame vlinder die in juni en juli met zijn fel oranje vleugels onze duinvalleien en duingraslanden kleurt.

Vlinderkenner Joost Veer is vrijwilliger bij Natuurmonumenten: ,,De duinparelmoervlinder is een actieve vlinder die zelden stilzit. Als je hem wilt bekijken maak je de meeste kans rondom wilde liguster. Dat is een warrig groeiende struik die wel tot 5 meter hoog kan worden en op dit moment volop in bloei staat. De witte sterk ruikende bloemen van de liguster produceren nectar waar de vlinders dol op zijn. Verder drinken de vlinders ook graag de nectar van bijvoorbeeld distels en slangenkruid.” 

De duinparelmoervlinder is een zeldzame vlinder die in zijn tijd als rups afhankelijk is van het eten van duinviooltjes en hondsviooltjes. Vanwege het dichtgroeien van het duingebied en de terugloop van de konijnenstand kregen de viooltjes een aantal jaren minder kans om te groeien en dit zorgde weer voor minder duinparelmoervlinders. De begrazing van het duingebied door onder andere Schotse hooglanders en het creëren van meer kleine zandverstuivingen zorgt ervoor dat de viooltjes terugkomen en dat er in de afgelopen jaren weer meer vlinders in het gebied voorkomen.

Wandeltips

Op www.natuurmonumenten.nl vind je verschillende wandelingen die je door het gebied van de duinparelmoervlinder heen leiden. Wandel bijvoorbeeld de route van 14km vanaf een prachtig landgoed door de duinen naar de zee of wandel de zwarte route langs bloemrijke duinweides, open duin en parkbos.

Meer bloemen in je buurt

Het gaat niet overal goed met wilde bloemen en insecten. Wil je zelf wat doen voor meer bloemen in je buurt? Vraag het actiepakket aan via https://www.natuurmonumenten.nl/actiepakket . (foto: Joost Veer)