Regio- WhatsApp is niet meer weg te denken uit het leven van senioren, zo blijkt uit een recent onderzoek van SeniorWeb. Maar liefst 93% van de ondervraagde leden gebruikt de populaire berichtenapp. Toch is er een zorgwekkende kant: 60% van de senioren weet niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen.
Uit een peiling onder meer dan 750 leden van SeniorWeb blijkt dat 75% van de senioren WhatsApp elke dag gebruikt. Foto’s en video’s worden volop gedeeld: 95% verstuurt regelmatig foto’s en 63% deelt video’s. Dit alles wordt via de smartphone gedaan én 40% van de respondenten appt ook wel eens via de computer.
WhatsApp zorgt voor verbinding
Bijna de helft van de ondervraagden (46%) kan niet meer zonder WhatsApp. En maar liefst 90% neemt deel aan appgroepen met familie, vrienden, hobbyclubs en (mede-)vrijwilligers. Voor 45% van de senioren heeft WhatsApp zelfs gezorgd voor hernieuwd contact met mensen waarmee ze anders het contact zouden verliezen. Driekwart van de deelnemers is het eens met de stelling dat WhatsApp het contact makkelijker maakt. En bijna 60% geeft aan meer contact te hebben met familie en vrienden door de berichtenapp.
Oplichting en veiligheid
Er is echter ook een keerzijde aan het gebruik van WhatsApp. 21% van de deelnemers heeft wel eens te maken gehad met oplichting via de berichtenapp. Daarnaast weet 60% niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen met functies zoals tweestapsverificatie en privacy-instellingen voor profielinformatie. Ondanks deze risico’s overweegt slechts 7% van de gebruikers te stoppen met WhatsApp vanwege veiligheidszorgen.
Voorlichting blijft belangrijk
Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb: ,,Uit het onderzoek blijkt dat WhatsApp senioren een gevoel van verbondenheid geeft. Tegelijkertijd is er reden tot zorg, omdat criminelen WhatsApp veelvuldig gebruiken om mensen op te lichten. Nog niet alle senioren zijn hier voldoende op voorbereid. Daarom besteedt SeniorWeb in de maand oktober volop aandacht aan WhatsApp. Niet alleen over veiligheid, maar óók over alle leuke en handige functies van de berichtenapp.’’
Alle tips en informatie zijn gebundeld op de website www.seniorweb.nl/whatsapp. In meer dan 200 leslocaties door het hele land kunnen senioren terecht met al hun vragen over WhatsApp.
Over het onderzoek
De cijfers zijn gebaseerd op een online onderzoek gehouden onder leden van SeniorWeb. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus en september 2024. In totaal hebben 763 mannen en vrouwen van voornamelijk 65+ jaar de volledige vragenlijst ingevuld. Niet alle 65-plussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.
Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 151.000 leden, 2.800 vrijwilligers, een drukbezochte website (15 miljoen bezoeken per jaar), het populaire computertijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en meer dan 500 leslocaties in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de infographic. Foto: aangeleverd Seniorenweb