Velsen – Tot eind juli liggen grote werkzaamheden bij Natuurmonumenten in Zuid-Kennemerland stil vanwege het broedseizoen. Niet alleen de vogels hebben rust nodig om te broeden, ook de reeën, herten, egels en andere zoogdieren krijgen deze maanden hun jongen.
De boswachters geven graag een inkijkje in de werkzaamheden die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft verricht en wat er na het broedseizoen te gebeuren staat. En ook, wat merk je nu van de gedane werkzaamheden wanneer je door het mooie duingebied wandelt of fietst
Kale vlaktes maken plaats voor duinbos
De Amerikaanse vogelkers die woekert in Zuid-Kennemerland is de afgelopen maanden weer verder ingedamd door Natuurmonumenten. Vanaf afgelopen september tot maart zijn graaf- en zaagwerkzaamheden uitgevoerd op verschillende plekken in het gebied, waaronder Duin en Kruidberg (IJmuiden-Santpoort). Zo wordt langzaam maar zeker de natuurlijke balans in het gebied hersteld en krijgen de duinplanten weer ruimte om te groeien.
Wie nu door Duin en Kruidberg wandelt, ziet hier en daar kale vlaktes. Dit is het tussenresultaat van het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers. Daar waar de soort dicht op elkaar stond, heeft Natuurmonumenten geplagd: er is ondiep afgegraven waarmee alle wortels en zaden zijn verwijderd. Daardoor zijn tijdelijk kale vlaktes ontstaan. De kale vlaktes worden op den duur weer duingrasland met veel kruiden, bloemen, vlinders en andere insecten en vogels.
Na het broedseizoen
Na het broedseizoen pakt Natuurmonumenten de natuurherstelwerkzaamheden weer op. In de natte duinvallei op het strand zullen nog een paar kleine werkzaamheden worden gedaan die vanwege het hoge water voor de winter niet meer konden. De vallei intussen al heel mooi geworden. Natuurmonumenten zal daarnaast in Duin en Kruidberg verder werken aan het uittrekken van de Amerikaanse vogelkers. Ook worden kilometers aan vee-raster vervangen. De rasters zorgen ervoor dat runderen en paarden die in het beheer van het gebied helpen, binnen het gebied blijven. Leuk nieuws! In het najaar krijgt het gebied weer bezoek van de schaapskudde. Die komt dan weer grazen in Duin en Kruidberg. De schapen grazen gestuurd door een herder of verplaatsbare rasters, en helpen om stukken met veel ruigte mooier te maken.
Tips voor wandelen en fietsen
Door het vele regen deze winter staan een aantal paden nog onder water. Op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt een kaart bijgehouden met welke paden wel en niet toegankelijk zijn. Voor de rust van alle jonge dieren en ouderdieren is het belangrijk om op paden te blijven, ook al staat er water. Van het pad af gaan is zeer verstorend voor dieren, ze voelen zich dan niet veilig om voldoende te rusten en voedsel te zoeken.
_
Foto: Prunus in het bos. Foto: Jowien van der Vegte/ Natuurmonumenten.