ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
Burgers reageren soms wat verongelijkt als de overheid hen aanspoort om te verduurzamen. Want zij zijn toch niet de grootste vervuilers? Dat is de industrie, en dan in het bijzonder bepaalde takken binnen het bedrijfsleven. Maar ook de industrie moet eraan geloven. Bedrijven nemen maatregelen om duurzamer te produceren en ook in het transport vinden verschuivingen plaats. Dat gaat vaak nog niet met grote stappen. De belangrijkste reden daarvoor zijn de hoge kosten. Om over te stappen van fossiele brandstof naar elektrisch moet flink worden geïnvesteerd.
Subsidie van de overheid
De overheid springt deels bij met subsidie. Bedrijven kunnen een financiële bijdrage krijgen als ze elektrische bedrijfswagens aanschaffen. Deze pot wordt eens per jaar gevuld, als het bedrag is uitgekeerd moeten bedrijven wachten tot het volgende jaar. Maar er is ook subsidie mogelijk als bedrijven hun pand willen verduurzamen met isolatie of zonnepanelen. Alle zakelijke panden moeten een energielabel hebben. Als dat er nog niet is, dan wordt de eigenaar daarop aangesproken. Veel panden worden gehuurd en dan is in principe de eigenaar verantwoordelijk. Maar veel zakelijke huurovereenkomsten zijn zodanig opgesteld dat het onderhoud, en dus ook verduurzaming, voor rekening van de gebruiker komt. Het gaat daarbij vaak om flinke bedragen die niet te vergelijken zijn met de uitgaven die particulieren moeten doen.
Ontwikkeling van machines
Bedrijven die willen verduurzamen moeten daar natuurlijk wel de mogelijkheid voor krijgen. Daarom ontwikkelen producenten een elektrische hijskraan, schroefcompressor of shovel. Dit wordt vaak gedaan in nauw overleg met de gebruikers, die immers precies kunnen vertellen wat ze nodig hebben. Deze machines zijn alleen wel tot 3 keer duurder dan hun voorgangers die gebruik maakten van een diesel- of benzinemotor. Ook is het soms een probleem om de machines van stroom te voorzien. Bedrijven die hun stroomaansluiting willen uitbreiden komen meestal op de wachtlijst omdat de capaciteit van leveranciers niet groot genoeg is. Dit probleem baart ook de overheid zorgen omdat het de economie remt en ook grote invloed heeft op de woningbouw, terwijl er juist veel meer woningen nodig zijn.
Bedrijven innoveren
Sommige bedrijven, zoals Kaeser Nederland richten zich volledig op duurzame machines en de ontwikkeling daarvan. Kaeser is niet alleen in Nederland maar ook in België actief, want de verduurzaming houdt natuurlijk niet op bij de Nederlandse grens. Het gaat om Europese afspraken die voor alle landen gelden die zich er achter hebben geschaard. De klimaatconferentie van Parijs is een belangrijke leidraad voor landen wereldwijd. Dat de nieuwe Amerikaanse president Trump op de dag dat hij werd geïnaugureerd Amerika terugtrok uit dit verdrag, werd dan ook niet met gejuich ontvangen door andere landen. Wel door veel VS-burgers, want er werd bij verteld hoeveel dit het land aan kosten ging besparen. Maar het neemt niet weg dat de landen die zich wel aan de afspraken willen houden daar gewoon mee doorgaan.