Velsen – De VVD-fractie vindt het een goed idee om een gemeentelijke kerkenvisie op te stellen. In een bericht aan burgemeester en wethouders vragen de liberalen of die mening wordt gedeeld. Zo ja, dan zien men graag dat de verschillende kerk- en parochiebesturen binnen de gemeente, evenals erfgoedorganisaties, de gemeenteraad en andere belanghebbenden in Velsen, betrokken worden bij dat proces. Voor het opstellen van een kerkenvisie is vanuit het Rijk een subsidie beschikbaar.
Nederland telt ruim zevenduizend gebedshuizen. Voor veel van deze gebouwen geldt dat de toekomst onzeker is. Het teruglopende aantal bezoekers heeft sommige kerkgenootschappen al doen besluiten om gebouwen af te stoten. Het zijn echter in veel gevallen toonaangevende panden, die vaak ook nog een monumentenstatus hebben. Ongeveer dertig procent van alle gemeenten in Nederland hebben inmiddels bij het Rijk een subsidie aangevraagd voor het opstellen van een kerkenvisie. Daaronder ook gemeenten als Haarlem, Alkmaar en Zaanstad. De VVD-fractie in Velsen vindt dat deze gemeente niet achter kan blijven en dringt nu aan op het zetten van de juiste stappen. ,,Dit stelt de gemeente en alle andere betrokkenen, zoals kerkbezoekers en kerkbesturen, in staat om te anticiperen op komende veranderingen ten aanzien van functie, gebruik en eigendom van de kerkgebouwen en gronden en geeft gemeenteraden de mogelijkheid om alvast kaders voor dit proces mee te geven’’, zegt fractievoorzitter Cas Schollink.
Het Rijk heeft in totaal 9,5 miljoen euro beschikbaar voor het opstellen van kerkenvisies. Daarvan is inmiddels bijna de helft verdeeld. De hoogte van het uit te keren subsidiebedrag hangt af van het aantal gebedshuizen in de betreffende gemeente. Zijn dat er minder dan 20, dan wordt 25.000 euro uitgekeerd. Tot 40 kerken gaat het om 50.000 euro en gemeenten met nog meer kerkgebouwen kunnen 75.000 euro tegemoet zien. Voor de gemeente Velsen, met 22 kerkgebouwen, is die verdeling gunstig. Mocht het college niet van plan zijn om een kerkenvisie op te gaan stellen, dan wil de VVD-fractie graag weten wat zijn de instrumenten en methoden zijn die men gebruikt om samen met eigenaren tot afspraken over de toekomst van de kerkgebouwen te komen. Volgens Schollink kan een kerkenvisie bovendien als bouwsteen dienen voor het opstellen van de omgevingsvisie. De gemeenten die anderhalf jaar geleden begonnen zijn met het opstellen van een kerkenvisie, zijn nu allemaal in de afrondende fase van dat proces. De ervaring leert dat anderhalf jaar hiervoor een reëel tijdsbestek is. (Foto: Erik Baalbergen)