IJmuiden – Sinds een paar weken is de Cepheusstraat ook weer een ambachtelijke slager rijker. Vleeschhouwerij Koetje Boe, van dolenthousiaste slager Peter Slagmolen en zijn hartelijke team. Zijn droom, een eigen slagerij, gaat hiermee in vervulling. Peter (53) werkte 38 jaar voor een baas in Haarlem en zou niets anders willen. ,,Je wordt als slager geboren, dat kun je niet worden.’’
Door Ingeborg Baumann
Het is maandagmorgen, half tien. Een tijdstip dat niet veel slagers überhaupt geopend zijn, laat staan dat het ook nog best druk is. Bij Koetje Boe is een team van vier man hard aan het werk en de klanten worden op hun wenken bediend. Peter, op klompen door de slagerij klossend, is bezig om vers gehakt te draaien terwijl hij lekker meezingt met de radio. Uit alles blijkt dat ze er zin in hebben, deze maandagochtend.
Slagersvakschool
Als Peter zich even los kan rukken vertelt hij: ,,Ik heb er zo veel lol in! Dit is toch een droom die uitkomt. Mijn grootvader en mijn oom waren ook al slager, je wordt in de wieg gelegd voor dit vak. Ik ook. Toen ik van school afkwam heb ik heel even gedacht om bij mijn vader in de zaak te gaan. Die was autospuiter. Maar dat ging hem niet worden. Ten eerste wilde mijn vader dat niet, twee kapiteins op een schip en ten tweede ben ik kleurenblind.’’ Peter stond al heel jong bij zijn oom in de slagerij voor ‘het kleine werk’, zoals hamburgers maken. Daarna ging hij naar de slagersvakschool, een dag naar school en vier dagen werken. ,,Het kon ook dat je alleen maar naar school ging, maar wij ‘praktijkslagers’ noemden dat ‘potloodslagers’. Hij kwam in IJmuiden door een makelaarsvriend van hem toen hij een woning zocht. In de Kanaalstraat. ‘,,Ik zat daar best op mijn plekkie.’’ Twaalf jaar gelden verhuisde hij naar de Schiplaan. ,,Iedere dag vakantie met uitzicht op de duinen en mijn honden vinden het heerlijk.’’
Helemaal leuk
De Cepheusstraat vindt hij: ,,Helemaal leuk. Zo zou een straat er uit moeten zien, bijna Oudhollandse gezelligheid met buurtwinkels, elkaar helpen en steunen, en dat iedereen het samen bolwerkt.’’ Hij is nog een beetje aan het zoeken wat ze hier in IJmuiden extra lekker vinden en wat de specialiteiten zijn. ,,Je moet de zaak, de buurt en de klanten leren lezen. Voor nu staat de grillworst en de paardenworst op nummer één. Ons rundvlees is van uitmuntende kwaliteit, hier een biefstukje halen is een feest. En laatst hoorde ik dat we de lekkerste gehaktballen van IJmuiden hebben, daar doe je het voor’’, zegt de geboren slager. Hij wordt bijgestaan door zijn dochter Dilara (14) op zaterdag, rust de zaak samen met dochter Jarinda (19), vaak komt Samira, ook familie, helpen en zijn steun en toeverlaat is Lieke.
Het hele team op maandagochtend aanwezig en best druk. Foto: Ingeborg Baumann