Regio- Vastgoedondernemer Theo Eichholz legde in zijn nalatenschap vast dat een landhuis aan de Midden Duin en Daalseweg in Bloemendaal geschonken zou worden aan Hospice Haarlem. Een uiterst geschikt pand voor een tweede locatie, midden in het groen. Maar daar denken Bloemendaalse villabewoners heel anders over. Een hospice zou zorgen voor overlast. En dan speciaal voor kinderen, die zouden terminaal zieken onder ogen krijgen.
Door Ingeborg Baumann
De familie van Eichholtz kwam met een uiterst lieve schenking van het prachtige pand van de overleden vastgoedondernemer. Hospice Haarlem zou het pand voor twintig jaar mogen gebruiken. Dit hospice kampt met gebrek aan ruimte en moet jaarlijks de helft van het aantal aanvragen afwijzen. De opzet was in het landhuis, met een grote oprijlaan en mogelijkheid tot parkeren op eigen grond, tien bedden te realiseren. Zes bedden voor mensen in hun laatste levensdagen (waar gasten gemiddeld drie weken verblijven). Daarnaast vier bedden voor logeerzorg: kamers voor hulpbehoevende mensen die er tijdelijk logeren, zodat hun mantelzorgers even op adem kunnen komen.
Gemeente Bloemendaal
De buurt werd ingelicht en in de villa zelf werd een informatieavond gehouden. De gemeente Bloemendaal was blij met het initiatief. Maar om een lang verhaal kort te houden, er is in overleg met de familie Eichholtz besloten om van het plan af te zien. Buurtbewoners hadden bezwaren tegen de komst van een hospice. Een van de redenen is dat mensen bang zijn dat de Bloemendaalse kinderen terminaal zieke mensen onder ogen krijgen. Andere -anonieme – bezwaren: grotere parkeerdruk, overlast van nachtlampjes die branden, lijkwagens door de straat en angst dat een zorgvoorziening zou leiden tot de komst van andere ‘bedrijven’. Enkele buurtbewoners zijn zelfs bereid om naar de Hoge Raad te stappen. Zo ver zal het niet komen want dat levert heel veel negatieve energie op en dat past niet bij een instelling als een hospice. Hospice Haarlem gaat nu op zoek naar een andere locatie in deze regio, waarbij de familie Eichholtz en de gemeente Bloemendaal dit initiatief tot uitbreiding blijven steunen.
Hospice de Heideberg
Bestuur en vrijwilligers van Hospice de Heideberg kunnen alleen maar verbijsterd en uiterst verontwaardigd – zeg maar gerust heel erg boos- reageren. De Heideberg ligt pal naast basisschool Parnassia. Coördinator Annemiek de Winter geeft een klassiek voorbeeld hoe kinderen reageren op een hospice naast de school: ,,Paar jaar terug liep er een kindje met haar moeder langs ons hospice. De moeder: Beetje rustig doen hier. Kindje: hoezo dan? Dit is toch gewoon een huis waarin mensen dood gaan? Dat is niet eng. Want mijn cavia gaat ook dood en dat is zielig.’’ Wat deze kinderen ook doen is speciale dingen organiseren voor de Hospice. Zoals een online kerstmarkt in 2022 in coronatijd waarvan de opbrengst naar de Hospice ging. Hoogtepunt ieder jaar is Sint Maarten, waar zowel de kinderen als de gasten allemaal van genieten. Verder mag de Heideberg trots zijn op hun kapitaal: meer dan 100 vrijwilligers. Hetgeen aangeeft dat het draagvlak binnen Velsen enorm is. Waarvan acte. De vraag rijst: hoe doen villabewoners uit Bloemendaal dan als er een opa of oma op sterven ligt? Mogen daar geen kinderen afscheid nemen omdat het te confronterend zou zijn? En met betrekking tot de ‘lijkwagens’, rouwauto’s zou een betere benaming zijn, in de tocht naar Westerveld bijvoorbeeld gaat de rouwstoet langs basisschool de Toermalijn. Bijna dagelijks dus. Er zijn nog nooit geluiden gehoord dat dit aanzicht belastend zou zijn voor de kindertjes. Maar wellicht zitten Velsenaren anders in elkaar. Erg jammer, ook voor de familie die het allemaal zo goed bedoelde.
Hospice de Heideberg ligt pal naast basisschool Parnassia. Foto: archief Jutter | Hofgeest