Velsen – Fien (11), Tom (15), Aaralin (15) en Haytham (17) hebben een paar dingen met elkaar gemeen. Ze wonen alle vier in de gemeente Velsen en ze volgen alle vier speciaal onderwijs. Voorheen maakten ze gebruik van georganiseerd leerlingenvervoer en werden ze met taxibusjes van en naar school gebracht. Die tijd is voorbij, want dankzij het project De Reiskoffer zijn ze nu in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Donderdagmiddag kregen ze van burgemeester Frank Dales een certificaat.
Door Raimond Bos
Sommige vormen van speciaal onderwijs worden op slechts een beperkt aantal locaties aangeboden. Daarom is de afstand van huis naar school voor deze leerlingen vaak een stuk groter dan voor hun leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs. Niet zelden moeten ze ervoor naar een andere gemeente reizen. Daarvoor is leerlingenvervoer beschikbaar, maar dat kent zijn beperkingen. Soms komen de busjes niet op tijd aan of worden leerlingen met elkaar gecombineerd die eigenlijk beter niet samen zouden moeten reizen, hetgeen af en toe tot opstootjes leidt. Bovendien is het voor een leerling veel prettiger om zelfstandig te kunnen reizen, omdat je dan ook in je vrije tijd naar andere bestemmingen kunt gaan, zonder afhankelijk te zijn van je ouders of van speciaal vervoersvoorzieningen.
App begeleidt de leerlingen
Carolien Aalders heeft zich gespecialiseerd in training en advies op het gebied van leerlingenvervoer. Haar bedrijf koppelt vrijwilligers aan leerlingen, om in de eerste periode fysiek mee te reizen in het openbaar vervoer. Zo wordt een leerling goed begeleid in de stap naar zelfstandig reizen. Tegelijk maakt de leerling ook gebruik van de app GoOV (www.go-ov.nl), die ontwikkeld is om iemand van huis tot eindbestemming door het hele reisproces te begeleiden. De 11-jarige Fien legt uit hoe dat werkt: ,,De app geeft je de route naar de bushalte en als de bus er is, zegt de app: check in. Als het tijd is om op het knopje te drukken om de bus te laten stoppen, geeft de app dat ook aan. Dan hoor je: ‘bing’. Je kunt ook zien hoeveel haltes er nog komen, voordat je moet uitstappen.’’ Hoewel de app een prima hulpje is om het zelfstandig reizen onder de knie te krijgen, kan het soms nog wel eens misgaan. Fien: ,,Laatst moest ik onverwacht overstappen, omdat er iets met de bus was. Toen heb ik oma gebeld.’’
Grote stap voorwaarts
De reacties van de deelnemende leerlingen zijn unaniem positief. Ze gaan zich nu immers veel zelfstandiger door het leven en zijn in staat om meer van de wereld te ontdekken. Bovendien ervaren ze niet meer de druk die het reizen met het georganiseerde leerlingenvervoer met zich meebrengt. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, want behalve dat het een grote stap voorwaarts is voor de leerlingen zelf, scheelt het de samenleving geld. Als meer leerlingen zelfstandig kunnen reizen, hoeven er minder taxibusjes ingezet te worden. De taxibedrijven hebben door de krapte op de arbeidsmarkt de laatste jaren grote moeite om de bezetting rond te krijgen. In Velsen worden zelfs al vrijwilligers ingezet om alle leerlingen op tijd op de scholen te krijgen.
‘Gewoon doorgaan, want je kan het!’
Burgemeester Frank Dales noemde het een enorme prestatie, dat het deze vier leerlingen nu gelukt is om als eersten in de gemeente Velsen het certificaat van De Reiskoffer te behalen. Hij ging in op de onzekerheid die een leerling soms ervaart en vergeleek dat met een eigen ervaring uit het recente verleden: ,,Op 4 mei moest ik een toespraak houden bij de dodenherdenking. Ik had die toespraak in mijn binnenzak, maar het regende hard en ik liep samen met iemand onder een paraplu, maar aan één kant werd ik helemaal nat. Toen ik de toespraak wilde pakken, voelde ik dat die ook helemaal nat was geworden. En toen dacht ik: als het nog maar leesbaar is! Zou dat wel goed gaan? Maar het kwam goed. En zo werkt het. Ook al ben je een beetje bang, je moet gewoon doorgaan, want je kan het.’’
Fotobijschrift:
Van links naar rechts: Fien, burgemeester Frank Dales, Haytham, Aaralin en Tom. Foto: Bos Media Services