Santpoort – Bijna drie jaar geleden kreeg Eelco Graafsma uit Santpoort via de Historische King Velsen een verzoek van mevrouw Ruth Wassynger uit Amerika. Of hij misschien wist waar het boekje ‘Noodklokken’, in 1994 geschreven door Guus Hartendorf, nog te koop was. Het verhaalt over de inval door de Sicherheitsdienst bij de klokkenmakersfamilie Ten Boom in Haarlem, in februari 1944.
Graafsma stuurde de Amerikaanse een exemplaar toe, waarna er een onverwachte wending kwam. Wassynger, een Egyptologe met banden in het onderwijs in de USA, kwam al snel in mailcontact met Hartendorf, die vertelt: ,,Noodklokken was een hoofdstuk uit mijn boek ‘Politieverzet in Haarlem’. In de Tweede Wereldoorlog was de horlogerie met bovenwoning in de Barteljorisstraat een onderduikadres. Weduwnaar Casper ten Boom woonde met zijn dochters Betsie en Corrie boven de zaak. Uit voorzorg had Ten Boom een schuilplaats laten maken. Daarin konden zes personen zich verstoppen.”
Op 28 februari 1944 viel de SD de horlogerie binnen en arresteerde 26 personen, onder wie ‘opa’ Ten Boom en zijn beide dochters. Vier Joodse onderduikers en twee verzetsmannen wisten de schuilplaats te bereiken. Sinds de jaren tachtig is er in de woning een museum. Corrie overleefde het concentratiekamp Ravensbrück en vestigde zich na de oorlog in Amerika en trok de wereld over om het evangelie verkondigen. Betsie en Casper overleefden de oorlog niet.
Hartendorf: ,,In de jaren zeventig kwam de film ‘The Hiding Place’ uit, die voor een deel in Haarlem werd opgenomen. Bij die gelegenheid ontmoette ik Corrie ten Boom en sprak met haar, niet wetende dat ik later over de inval van de SD zou schrijven. Heel wonderlijk eigenlijk. Ruth Wassynger vindt het belangrijk dat de jeugd in Amerika ook de historie van de familie Ten Boom kent en dan niet aan de hand van de geromantiseerde versie zoals in films en boeken, maar ook het échte verhaal. Nog in recente publicaties wordt er van alles bij gefantaseerd. Dat wil ze rechtzetten.”
Wassynger en Hartendorf bedachten ‘Noodklokken’ als Engelstalig E-book te publiceren. Ruth trok de kar in Amerika en Hartendorf stuurde de boel in Nederland aan. De Santpoortse auteur heeft er een persoonlijk tintje aan gegeven door het verhaal toe te voegen van zijn grootouders, die bevriend waren met Casper ten Boom. Ook bij hen thuis in Haarlem zaten Joden ondergedoken en ook zíj werden verraden. Twee jaar geleden vond Hartendorf in de administratie van zijn opa een tekening die een van de onderduikers, Maantje Bles, kort voor zijn arrestatie heeft gemaakt. ,,Heel bijzonder”, zegt hij, ,,Maantje is net als zijn broer Sally opgepakt en beiden zijn in Duitsland vermoord.”
Afgelopen maandag is het e-book, te koop via de website van Amazon, gepresenteerd in het Corrie ten Boomhuis. Directeur Frits Nieuwstraten, met wie nauw is samengewerkt, kreeg symbolisch het eerste exemplaar aangeboden. Bettine Siertsema, nichtje van de geredde onderduiker Reynout Siertsema, bestelde vanuit het Corrie ten Boomhuis het eerste exemplaar van het nieuwe boek dat als titel heeft: ‘Beyond the Hiding Place’. Het omslag heeft een Santpoorts tintje: er prijkt een foto op van verzetsgroep De Drie Musketiers, gevormd door Roel Tomassen, Douke Wijkstra en Toon van Bakel uit Santpoort.
Hartendorf (l) reikt Nieuwstraten 1e exemplaar uit. Foto aangeleverd