IJmuiden – Woningbouw, drugsoverlast en welzijnswerk in de gemeente Velsen. Drie thema’s die aan bod kwamen tijdens het verkiezingsdebat dat zaterdag plaatsvond in Seniorencentrum Zeewijk. Vertegenwoordigers van negen politieke partijen waren aanwezig om hun standpunten toe te lichten, alleen de ChristenUnie moest wegens ziekte verstek laten gaan. In twee uur tijd kregen de aanwezigen op basis van een introductie per partij en een debat over diverse thema’s de kans om zich een beeld te vormen van het politieke landschap in de gemeente. Van felle discussies tussen de partijen onderling was vrijwel geen sprake.
Door Raimond Bos
Het debat werd geleid door Alex van der Molen, de voorzitter van het Wijkplatform Zee- en Duinwijk. Hij gaf elke partij eerst vier minuten spreektijd om zelf het eigen programma toe te lichten. De meest opvallende bijdrage daarin kwam van Helleke Demmers, kandidaat 4 op de lijst van Forza. Ze verklaarde politiek niet leuk te vinden en ook niet te houden van campagne voeren. ,,Maar ik probeer de wereld wel een beetje beter achter te laten dan ik hem vond. En ik kan niets veranderen, als ik niets doe.’’ Waar de meeste andere aanwezigen het hielden bij een toelichting op de partijstandpunten en de voornemens voor de komende jaren, greep Leo Kwant (LGV) de gelegenheid aan om ook terug te blikken op de afgelopen periode: ,,Ongeveer tachtig procent van onze verkiezingsbeloften van vier jaar geleden hebben we waargemaakt.’’
Woongroep
Veel partijen besteden dit jaar in hun verkiezingsprogramma aandacht aan woningbouw. Het leidde vanuit het publiek tot een felle reactie van Carla Voogt, de voorzitter van de nog op te zetten woongroep ‘Wij’. Ze verklaarde: ,,Nu worden er prachtige verhalen verteld, maar wij horen al een tijdje helemaal niets, van geen enkele partij.’’ Haar vereniging heeft een plan klaarliggen voor de bouw van een wooncomplex voor 55-plussers, ook een aannemer is al beschikbaar. Het probleem is echter het verkrijgen van de benodigde grond. Dat wordt nog eens extra bemoeilijkt door een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar. Op basis van die uitspraak mogen gemeenten grond niet langer rechtstreeks aan een marktpartij mogen verkopen, zonder dat andere gegadigden de kans hebben om mee te dingen. De gemeente Velsen praat overigens deze week over de kwestie. Leo Kwant van LGV nam er alvast een voorschot op door te zeggen: ,,Dat huis van jullie gaat er komen!’’
Meer geld voor welzijn?
De stellingen in het debat richtten zich hoofdzakelijk op de activiteiten van de Stichting Welzijn Velsen (SWV). Moet hier meer geld voor komen en moeten er meer ontmoetingsplekken voor senioren gerealiseerd worden? Alle partijen lieten het groene bordje zien om aan te geven dat ze het hiermee eens zijn. VVD-raadslid Cas Schollink vindt dat die ontmoetingsplekken ook buiten zouden kunnen zijn, dus meer bankjes en meer opties voor de zogenoemde urban sports. Bas de Ruig (D66) benadrukte dat zijn partij destijds tegen de bezuiniging op het maatschappelijk vastgoed heeft gestemd. En hoe zit het met de subsidie voor SWV? Die zou volgens de organisatie jaarlijks volledig moeten geïndexeerd, omdat er anders sprake zou zijn van een verkapte bezuiniging. VVD en Forza waren het met deze stelling niet geheel eens, de rest twijfelde. Schollink (VVD): ,,Alle budgetten gaan elk jaar mee met de inflatie, maar de mogelijkheden zijn beperkt. We kunnen beter de vraag stellen hoe we meer kunnen doen met wat we hebben.’’ Volgens Marijke Gemser (PvdA) heeft investeren in welzijnswerk wel degelijk zin, omdat je daarmee preventief werkt en elders in de samenleving hoge kosten kunt vermijden.
Vol
SWV zou graag een volledige fusie aangaan met de zusterorganisatie in Beverwijk, waarmee al intensief wordt samengewerkt. Nora Azarkan is bestuurder van beide organisaties en ook facilitaire medewerkers zijn nu al voor beide organisaties actief. Waar onder meer door het CDA zaterdag de suggestie werd geopperd om SWV meer open te laten staan voor andersoortige organisaties die ruimten zouden kunnen huren, is dat volgens Azarkan nauwelijks mogelijk: ,,We zitten vol! Dat geldt niet alleen voor de panden, maar ook voor de begeleiding. We krijgen van de gemeente een vergoeding voor 50 uur ontmoeting en 72 uur beheer.’’ Kritiek aan het adres van de organisatie was er ook. Zes jaar geleden moest SWV door de gemeenteraad gered worden met een extra subsidiebedrag. In die periode werd Azarkan als interim-bestuurder aangesteld om de organisatie door zwaar weer te loodsen. Sindsdien is orde op zaken gesteld, maar dat de raad die periode nog niet is vergeten, bleek zaterdag duidelijk.