IJmuiden – Donderdagochtend op een bijna onheus tijdstip was het weer tijd voor het jaarlijkse Ondernemersontbijt van het Maritiem College IJmuiden en het Technisch College Velsen. Het prima verzorgde ontbijtbuffet, de koffie, de enthousiaste voordrachten en presentaties én de aanwezige vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen maakten deze ochtend weer tot een inspirerend succes. Want het is duidelijk: de leerlingen van deze vmbo-scholen bepalen voor een groot gedeelte onze toekomst.
Door Ingeborg Baumann
Het is 7 uur in de ochtend en de aula loopt langzaam maar zeer zeker vol. Er staat een lekker ontbijt te wachten en daar maakt iedereen dankbaar gebruik van. Zoals Leo Schoenmaker en Beau-Jane van Feggelen, respectievelijk directeur en marketing van KZW Bouwmensen, een onderwijsinstelling voor praktijkgerichte mbo-opleidingen in de bouwsector. Leo: ,,En we zijn ook trotse sponsor van de Stichting Vrienden van het Technisch en Maritiem vmbo Velsen. Het voordeel van de leerlingen die van deze scholen komen is dat ze een goede basis hebben zodat ze makkelijk kunnen doorstromen en een doorlopende leerlijn kunnen volgen. We krijgen ook veel zij-instromers, als die in september starten kunnen we ze al voor 1 januari uitzetten, onder andere bij Menger Bouw.’’ Jan Hinloopen, zich altijd hardmakend voor goede stageplekken in de regio, zegt: ,,Ik word erg blij van dit soort geluiden.’’ Geluiden trouwens die aan meerdere tafels te horen zijn.
De school in beweging
Directeur Frank Out, die dit jaar met pensioen gaat en wordt opgevolgd door Rob Hartman, vertelt in zijn welkomstwoord trots te zijn op de bevindingen van de Onderwijsinspectie. ,,Heel ongebruikelijk maar we kregen meteen na het bezoek een oordeel: alles in orde. Maar het streven blijft dat we van goed naar beter gaan. Het aantal leerlingen stijgt voortdurend dus we zijn een opleiding voor techniekdocenten gestart, er dreigde een tekort aan goed opgeleid personeel en gemotiveerde mensen. Ook zijn er nieuwe keuzevakken zoals Duurzame Energie, samen met het Nova College en het bedrijfsleven ontwikkeld. En we gaan internationaal! Er is een bezoek en een tegenbezoek geweest met een VMBO-school in Brussel. Dat lijkt niet ver weg maar er heerst in België een andere onderwijscultuur. Een en ander is gefinancierd door de EU.”
Stagekanjers
Nadat Marcel Klok van Koninklijke Johan Enschede en een van de ‘Vrienden van’, zijn bedrijf heeft voorgesteld, Joh. Enschede is inmiddels veel en veel meer dan het drukken van geldbiljetten en staat bol van de hightech, is het tijd voor de drie pitches. Als eerste is Ton Hollenberg van Spaarnelanden aan de beurt om Gijs de Weers aan te bevelen. ,,Gijs ontwikkelt zich als opperman. Hij stelt goede vragen en dat vind ik mooi!’’ Jesse Sluimer heeft stagegelopen bij Connexxion en Martin van den Berg pitched: ,,Een ruwe diamant. Leergierig, betrokken en gemotiveerd. We hebben hem gevraagd om hier te komen werken na zijn opleiding en Jesse heeft toegehapt. Jesse is onze toekomst.’’ Stijn Prent liep stage bij PWN en viel goed in de groep. ,,Een fijne kerel die ervoor gáát!’’



Stichting Vrienden van het Technisch en Maritiem vmbo Velsen
Ronald Schavemaker, Technisch Directeur Intures, promoot het techniekonderwijs. ,,Ik maak me zorgen over de regio. Momenteel solliciteren veel zij-instromers die toch de techniek in willen. Technische opleidingen zouden veel meer gepromoot moeten worden en worden ook steeds gaver met AI en het digitaliseren. En uiteindelijk ga je meer verdienen dan een advocaat of een dokter. Het is heel belangrijk dat goed onderwijs bereikbaar is voor iedereen. De Stichting maakt dat ook financieel bereikbaar, volgens de allerlaatste telling zijn er nu 60 ‘vrienden’. We zorgen voor stofjassen, gereedschap, veiligheidsbrillen- en schoenen en de examenkosten VCA onder andere.’’
On Stage
Wilco van Pel verhaalt van het succes van IJmond Zuid-Kennemerland On Stage. Bij de vraag wie van de bedrijven en instellingen hebben meegedaan met dit project gaan bijna alle vingers omhoog. Het doel van On Stage is het leren opbouwen van een persoonlijk duurzaam (beroeps) netwerk, het krijgen van meer zelfvertrouwen en een fijn toekomstperspectief. Dit alles onder de noemer: ‘Je mag alles worden behalve ongelukkig, beloofd?’ Na een intensieve leerlingentraining volgt het Beroepenfeest waarbij twee matches worden gevonden bij wie de leerlingen zich kunnen oriënteren op de Doe Dag. Lees ook: https://www.jutter.nl/denken-over-de-toekomst-mag-een-feest-zijn/.
Profielwerkstuk
Lars en Rogier Prinsen presenteren op gezellige wijze hun profielwerkstuk over het effect van verschillende ondergronden op de hoeven van paarden, er wordt nog eens een broodje genomen en dan wordt de Stagekanjer 2025 bekend gemaakt door April van Loenen, bestuurder van Dunamare Onderwijsgroep. Gijs de Weers wordt nummer één maar Jesse en Stijn volgen op de voet. En eigenlijk zijn het allemaal kanjers, die leerlingen die onze toekomst gaan bepalen.

Foto: De drie stagekanjers op een rij met in het midden winnaar Gijs met de enorme beker. Foto: Ingeborg Baumann