IJmuiden – Dat kinderen in het voortgezet onderwijs in aanmerking kunnen komen voor vergoeding voor een laptop als hun ouders niet in staat zijn die zelf te bekostigen is inmiddels bekend. Maar het begint allemaal al op de basisschool, bij leerlingen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar al. Ook die moeten kunnen oefenen, werkstukjes kunnen maken, online lessen volgen en wat kinderen tegenwoordig zoal doen met een laptop.
Door Ingeborg Baumann
Barbara van der Meij de Bie van Buurtgezinnen Velsen attendeerde de gemeente op dit feit. Zij heeft veel te maken met kansarme gezinnen. En toen was de link met Edu-PC en ‘ICT vanaf morgen’ snel gelegd. Koren op de molen van wethouder Marianne Steijn natuurlijk, ‘iedereen moet kunnen méédoen’, is bijna haar lijfspreuk geworden. Afgelopen dinsdag werden 280 refurbished laptops, waar eens onze ambtenaren ijverig op werkten, symbolisch geschonken aan kinderen die daarvoor in aanmerking komen. De meeste laptops zullen in Velsen terechtkomen maar het is een landelijk project. Velsen is de eerste gemeente die dit zo grootschalig doet, Velsense bedrijven doneerden al eerder. Edu-PC zorgt voor de verdeling.
100 procent zekerheid
Edwin Hortensen van Edu-PC legt uit hoe het allemaal werkt want die laptops kunnen natuurlijk niet zomaar leeg getrokken worden en vervolgens naar gezinnen gaan. ,,ICT vanaf morgen is gespecialiseerd in het leegmaken van ‘oude’ datadragers. 100 procent zekerheid dat er geen data op straat komt te liggen. We werken heel intensief samen en ook dat is weer zo mooi. ICT vanaf morgen helpt mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben.’’ De mensen achter deze instelling, Laurens en Ewout, willen jongeren die van school of werk zijn uitgevallen en thuiszitten weer op de rit helpen, en iets doen aan de snelgroeiende ICT-afvalberg. Win-win dus. Wat met een paar jongeren in een garage begon, ze zijn inmiddels een echt ICT-bedrijf met ruim 80 mensen op de werkvloer.
Gemeente Velsen gaf het goede voorbeeld
Waar de pc’s naar toe gaan wordt bepaald door leerkrachten en maatschappelijk werkers. Niet voor te stellen maar heel veel gezinnen hebben wel internet, wel een smartphone maar dus geen laptop. En een werkstuk maken, bijles krijgen, en zelfs gamen op een telefoon is gewoon niet handig. Op de laptops zit Chrome, een browser en standaard tekstverwerking, het zijn top laptops! Kinderen hebben vaak een account vanuit school en wordt er ingelogd komen allemaal programma’s en oefeningen tevoorschijn. De handleiding is in diverse talen zodat de ouders ook weten hoe of wat. De taal is wel ingesteld op Nederlands want dat moeten de leerlinge leren natuurlijk. En ja, je kunt er ook leuke dingen mee doen. Edwin: ,,Ik heb zelf vier kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 en het is belangrijk dat kinderen ook gewoon lekker kunnen ontspannen.’’ Tip: Help mee en geef je oude computer aan Project Edu-PC! Gemeente Velsen gaf het goede voorbeeld.
Er worden symbolisch laptops overhandigd door Marianne Steijn aan mensen van Project Edu-PC en ICT vanaf morgen. Rechts Barbara die de gemeente tipte. Foto: Ingeborg Baumann