Het is een bekend gegeven dat je voor écht goede vis naar de kust moet. In Velsen zijn meerdere visrestaurants gevestigd waar liefhebbers graag voor omrijden. Restaurant De Meerplaats is daar één van. Op deze unieke plek tegenover de Hollandse Visveiling IJmuiden krijg je de zeelucht en afgemeerde kotters er gratis bij.
De Meerplaats is al 22 jaar het domein van eigenaar William Brands en zijn chef-kok Fred Nieswaag. Samen met de keukenbrigade en bediening staan zij borg voor de constante kwaliteit én authentieke sfeer waar het restaurant bekendheid mee vergaarde. Enkele jaren geleden werd zelfs de aandacht getrokken van Michelin. Voor de populariteit maakte het weinig uit, want De Meerplaats zat ook voor die tijd vrijwel elke avond vol.
Het interieur van De Meerplaats heeft wel wat weg van een maritiem museum. Scheepsmodellen, bolders, koperen lampen en katrollen, het restaurant staat er vol mee. Aan de muren hangen schilderijen waar een conservator van een museum zich niet voor zou schamen als hij ze aan de directie moest presenteren. Het verzamelen van maritieme schilderijen is een hobby van Brands, die er zichtbaar trots op is.
Nadat we de sfeer op ons hebben laten inwerken, schenkt de bediening een mooi glas Rhônewijn in – een blend van onder meer Viognier, Rousanne en Marsanne. De amuse die erbij wordt geserveerd vertelt veel over wat ons verder te wachten staat. De lauwwarme blini met zalmtartaar en kerriecrème is een culinair feestje! Dat geldt ook voor het voorgerecht: dun gesneden kort gegrilde tonijn met zoetzure komkommer, wakame, wasabimayonaise en huisgemaakte soyasaus.
We bestellen er een glas heldergele Sancerre van het Domaine du Colombier bij, een wijnhuis in het zuidoosten van Frankrijk dat Brands met enige regelmaat bezoekt. Deze wijn sluit prima aan op het tussengerecht, een op klassieke wijze bereide kreeftensoep met rouille, broodcroutons, cognac en oude kaas. De kreeft komt uit het homarium naast de keuken, dat een grote aantrekkingskracht heeft op de jongste gasten van het restaurant.
De Meerplaats schenkt maar liefst negen open wijnen, maar fijnproevers kunnen ook vragen naar een bijpassende wijn uit de ‘privécollectie’ van Brands. In ons geval resulteert dat in een Meursault Les Criots van het Domaine Buisson-Battault, een onwaarschijnlijk fijne begeleider van de in roomboter gebakken zeetong die we als hoofdgerecht krijgen geserveerd. De bereiding is puur, met alleen een citroentje en bearnaisesaus als garnering. Precies zoals je een tong graag wilt eten!
Alle vis die bij De Meerplaats op het bord belandt, wordt geleverd door Volendammer Vishandel Molenaar in IJmuiden. Zij zorgen ervoor dat alleen de mooiste vis in de keuken van chef-kok Nieswaag terechtkomt. Een rondje langs de tafels leert ons dat de bezoekers vooral komen voor tong, kabeljauwfilet, zalm, scholfilet, krab en kreeft. De bakjes met groente, salade, rabarber, gebakken aardappeltjes en frietjes dragen bij aan de authentieke sfeer die De Meerplaats graag wil uitstralen.
Nadat wij plechtig hebben beloofd om snel nog eens terug te komen voor de gestoofde paling, verlaten we breed glimlachend het restaurant en maken nog een rondje over de Trawlerkade. De bemanningen van de vissersboten zijn weekend aan het vieren, maar anders hadden we ze zeker verteld dat De Meerplaats een geweldige ambassadeur is voor hun product. Bij dezen!