PARTNERBIJDRAGE
Regio – Bij bakker Van Vessem is nu brood verkrijgbaar met quinoa en zeewier uit Zeeland. Bakker Jos liet zich tijdens een reis door die provincie inspireren door de gezonde grondstoffen die er verbouwd worden. Lekker en gezond brood, dat in feite bestaat uit niets meer dan lokale granen, desem en een pietsje zout.
Eigenlijk is dit handgemaakte busbrood een hoogstandje onder de broodsoorten van bakker Van Vessem. Het wordt geproduceerd volgens traditionele kneedprocessen, met de hand verwerkt, lang gerezen en met stilstaande lucht gebakken. Het brood bevat de gezondste en lekkerste eigenschappen die er zijn. De lokale granen tarwe en quinoa worden duurzaam geteeld op Hollandse bodem en gemalen in de windmolen te Santpoort. De quinoa wordt toegevoegd als ‘kookstuk’ met een wateropname van wel vierhonderd procent. Hierdoor blijft het brood op een natuurlijke manier vers.
De zeewiersoort die wordt gebruikt is een zogenaamde duurzaam geteelde royal kombu. Matthijs van Zeewaar is productiedirecteur en heeft bakker Jos geïnspireerd. Dit zeewier is een volledig natuurlijke combinatie van voedingsstoffen en smaak. Doordat de vijfde smaak umami al van nature in het product aanwezig is, voegt bakker Van Vessem nog maar heel weinig zout toe. Het zeewier wordt geproduceerd in Nationaal Park de Oosterschelde. Deze soort onderscheidt zich door een rijkdom aan vitamines A, E, B12, magnesium, ijzer en calcium. Hierdoor draagt dit broodje bij aan een mooiere wereld.
De volkoren granen van tarwe en quinoa zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien bevat quinoa van nature weinig gluten. Zeewier van Zeewaar bevat zeer veel vitamines en mineralen. Door de lange fermentatietijd van tenminste twaalf uur worden vitamines en vezels beter opgenomen in je lichaam en gluten beter afgebroken. Het brood kent geen onnodige toevoegingen zoals verbetermiddelen, vetten of suiker en bevat minder zout. Al het gebruikte water is gevitaliseerd. Het brood, dat zich kenmerkt door een krokante korst en spekkige kruim, wordt gemaakt in verschillende smaken; natuur en meerzaden,maar tijdelijk tijdens de Zeeuwse weken ook de ‘Hollands Volkoren Zeewaar’.
Bakker Jos zet zich hoogstpersoonlijk in voor een mooiere wereld, waarbij de doelstelling voor volgend jaar is dat in de bakkerij alles geheel CO2-neutraal gebakken wordt. De bakkerij wordt hiervoor dit jaar nog voorzien van meer dan duizend vierkante meter aan high performance zonnepanelen, met een totale opbrengst van meer dan 100.000 kWh.
De branders van de oven kunnen hiermee van voldoende stroom worden voorzien. (foto’s: aangeleverd)
Foto boven: bakker Jos.