IJmuiden – Inmiddels zijn Remco en Sem Natzijl van Frederik Ambachtelijke Friet op het Marktplein meer dan bekend in IJmuiden en de rest van Velsen. Niet alleen door hun ambachtelijk gemaakte, onovertroffen friet maar ook voor hun gezelligheid en enthousiasme en natuurlijk de andere lekkere snacks. Prima teamwork, waarin vader (56) en zoon (23) elkaar versterken en stimuleren. Bijzonder ook, die samenwerking. Sem was net 17 toen hij instapte, niet bepaald de leeftijd dat je wil doen wat pa zegt. Maar zoals Remco wijs opmerkt,, Je moet iemand de ruimte geven om te groeien. Nu sturen we elkáár aan.’’ Een paar vragen aan vader en zoon.
Door Ingeborg Baumann
Hoe is het om met je zoon samen te werken?
Remco: ,,Superleuk! En in het begin zeker wel lastig soms, ik had twee petten op. Dat was wel even stoeien. Nu is de rolverdeling duidelijk, we zijn op een gelijkwaardige manier samen aan het ondernemen.’’
Wat ervaren jullie echt als een hoogtepunt?
Sem: ,,Ja, dat was toch echt wel de overstap naar het Marktplein. We groeiden een beetje uit ons jasje op het Kennemerplein. Maar er zat veel aan vast, een verbouwing, andere producten erbij. En ineens ging het heel snel. Je start iets op vanaf de bodem, begint aan iets wat nog niet bestond. Daar ben ik best trots op, dat we dat samen hebben bereikt.’’
De vraag der vragen. Waarom friet en geen patat?
Voordat deze vraag wordt beantwoord een lesje geschiedenis. Frederik komt van Frederik van Pruisen de Grote. In de loop van de 17e eeuw maakte Europa kennis met de aardappel, maar niet van harte. Aardappels waren smakeloos, roken nergens naar en zagen er lelijk en raar uit met al die uitsteeksels. In veel landen werden aardappels dan ook al snel gedegradeerd tot veevoer. Maar Frederik had hier een zeer psychologische oplossing voor. In plaats van het eten van aardappelen verplicht te stellen draaide hij het om. Hij verbood het. En dat werkte, de aardappel werd binnen de kortste keren door heel Duitsland geteeld. Maar nu dus de hamvraag aan Remco, waarom geen patat? ,,Ja, dat ligt er ook aan in welke streek je zit. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ in deze discussie. En ‘Frederik Ambachtelijke Patat’ klinkt niet.’’
Waar zijn jullie naast de friet het meest trots op?
Samen: ,,De hamburgers! Die zijn net even wat anders, net even wat meer. We kwamen niet meer weg met friet en snacks. We hebben nu wel tien verschillende soorten hamburgers. Hartstikke puur natuurlijk weer. Zéker bij de bestellingen die we krijgen via Thuisbezorgd.nl zit altijd wel een burger. ‘’
Wat hadden jullie willen worden als jullie deze zaak niet hadden?
Sem:,, Wel iets met ondernemen, iets opzetten en dat laten slagen. Het moeilijkste voor mij? Ik ben begonnen midden in mijn jeugd, ik heb er soms best wel wat voor moeten laten en keuzes moeten maken. Maar mijn vriendin Nikki is ook ondernemer en heeft een nagelstudio op de Kennemerlaan (House of Biab) dus we snappen dingen van elkaar.’’ Remco: ,,Het ondernemen an sich is niet altijd rozengeur en maneschijn, dat moet je leuk vinden. Ondernemer bén je, dat kun je niet ‘worden’.’’ https://www.frederikambachtelijkefriet.nl/.
Foto: Inmiddels sturen vader en zoon elkáár aan. Foto: Ingeborg Baumann