IJmuiden – Musicalvereniging Unidos stond vrijdag en zaterdag op het podium van de Stadsschouwburg Velsen. Twee avonden werd een volle zaal getrakteerd op de horrormusical Carrie, naar het beroemde boek van schrijver Stephen King. Geen eenvoudige klus, maar de geroutineerde ploeg van Unidos kweet zich met verve van deze taak.
Door Raimond Bos
De musical Carrie vertelt het verhaal van de studente Carrie, die door haar medestudenten voortdurend gepest wordt. Haar moeder is vooral met het geloof bezig en verwacht van Carrie dat zij haar leven net zo aan het geloof zal wijden als zij zelf doet. Als het eindfeest nadert, heeft Carrie als enige nog geen date gescoord om naar het bal te gaan. Dat verandert opeens, als Tommy haar toch vraagt. Maar is hij wel oprecht? Carrie blijkt in een val te zijn gelokt en grote vernedering valt haar ten deel. Maar Carrie neemt wraak op de meest gruwelijke manier die je kunt bedenken. Bepaald geen verhaal met een vrolijk einde dus, maar een stuk dat emoties oproept, met een thema dat helaas nog altijd zeer actueel is. King publiceerde zijn horrorroman in 1974, maar het verhaal had bij wijze van spreken ook recent geschreven kunnen zijn. De IJmuidense scholiere ‘Puk’, die zich vorig jaar door ruim duizend motorrijders naar het eindfeest liet begeleiden om een statement te maken tegen pesten, vormt het levende bewijs dat er in een halve eeuw tijd op dit vlak nauwelijks iets is veranderd.
Emoties
In het programmaboekje schreef voorzitter Wies Jongejan: ,,U gaat vanavond een fantastische voorstelling te zien krijgen.’’ Daarvan bleek geen woord te zijn gelogen. Bij een stuk als Carrie komt het aan op het overbrengen van emoties en daar slaagden de acteurs van Unidos uitstekend in. Menig toeschouwer voelde medelijden met de hoofdpersoon en woede jegens de pesters. Wie in de foyer zijn oor te luisteren legde, hoorde na afloop niets dan positieve geluiden over de voorstelling. Veel mensen in het publiek van Unidos hebben een directe band met de vereniging, bijvoorbeeld doordat een familielid of goede bekende deel uitmaakt van de groep. De eerste toeschouwer die we spreken, blijkt de vader van hoofdrolspeelster Annika te zijn. Trots vertelt hij dat zij vooral vanwege haar goede toneelspel de hoofdrol wist te bemachtigen. Een tweede toeschouwer heeft een buurvrouw die meespeelt en weer een ander werd door een ex-collega uitgenodigd. Ze zijn het roerend met elkaar eens: het is een geweldige show.
Fotobijschrift: Staande ovatie voor de cast van Unidos. Foto: Bos Media Services