Velsen – Twee avonden lang kon het publiek in Stadsschouwburg Velsen genieten van Musicalvereniging Unidos met de sprankelende uitvoering van ‘Thoroughly Modern Millie’. Terecht won de show op Broadway in de VS verschillende Tony Awards. De voorstelling van Unidos scoorde ook hoog bij het publiek. Vanwege uitstekend spel en zang, de humor, originele decors, prachtige sfeer en het goed te volgen verhaal zeker een topper.
De musical speelt in de twintiger jaren in New York. Een bijzondere periode, omdat de vrouwen in deze na-oorlogse tijd massaal aan het werk bleven (of gingen). Dat bracht veel teweeg. De haren en rokken van de dames werden korter, de (avond)kleding kreeg glamour. Maar tegelijk speelde de drooglegging. Een tijd met veel veranderingen want de jongedames genoten van hun vrijheid. Ook de pittige Millie Dillmount (Daisy Paap-Carati) trekt van het platteland in Kansas naar New York en wel om een rijke vent te trouwen. Het zit haar niet mee, want ze wordt gelijk beroofd. Gelukkig wordt ze door Jimmy Smith (Wouter Wensink) geholpen en verwezen naar een pension voor arme dames, allemaal actrices. Daar zwaait Miss Meers (Lisanne Wensink-Kops) meesterlijk de scepter als (Chinese) pensionhoudster die zoveel mogelijk meisjes in de blanke slavinnenhandel in China probeert te werken. Het is een vrolijke boel in Hotel Priscilla en Millie maakt daar een vriendin voor het leven, Dorothy Brown (Rachel Korver). Na enige tegenslag vindt Millie een rijke baas (Daniël Nijland als Mr. Graydon) die ze hoopt om te toveren tot een echtgenoot. Maar het loopt allemaal anders, omdat niet iedereen is wie hij of zij lijkt te zijn. Gelukkig is er een welverdiend happy end.
Veel verwikkelingen dus in dit stuk dat speelt in de ‘roaring twenties’. Het was dan ook genieten van al die twintiger jaren kleding en dans, de muziek van een maar liefst 18-koppig Unidos Orkest en de naadloos aansluitende aktes. Alle (hoofd)rollen waren prachtig gecast. Millie was heerlijk eigenwijs en levendig, Jimmy een lekkere vent, Dorothy was een schattige reïncarnatie uit de tijd van de zwart-wit films, Miss Meers een geweldig loeder met haar Chinese accent. De baas van Millie die verliefd werd op Dorothy: chapeau! En dan Muzzy, de zangeres met al haar talenten en geheimen (Marloes Verwoort) speelde weer uitbundig. De twee Chinezen die werden gechanteerd om het vuile werk voor Miss Meers te doen, Baris Kirik en Roy de Gruijter, wat zorgden jullie voor veel vermaak.
Een musical moet een vrolijk spektakel zijn en dat was het bij Unidos ook dit jaar weer. Het zingen: geen valse noot gehoord. De choreografie: tot in de puntjes. Spel: een 10!
Er waren nog veel meer goede rollen en veel te genieten. En dat allemaal dankzij de vele mensen die samen deze voorstelling tot stand hebben gebracht.
Volgend jaar brengt Unidos begin februari de musical Urinetown. Daar worden nog talentvolle jonge mannen voor gezocht. Het moet toch een feest zijn om mee te doen aan zo’n spektakel, dus mannen! (Tekst: Karin Dekkers, foto: Iris Rozeboom)