Erik Baalbergen legt wekelijks een typisch IJmuidens beeld vast, naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon vanwege de mooie taferelen die IJmuiden biedt. Achter elke foto schuilen wetenswaardigheden over IJmuiden. Deze week aandacht voor het voormalige VVV-kantoor op het Marktplein.
In de inventarisatie van gebouwen in het monumentenrapport ‘Nieuw IJmuiden’ wordt het voormalige VVV-kantoor op de zuidwestelijke hoek van het Marktplein één van de opmerkelijkste gebouwen aan de Lange Nieuwstraat genoemd. Opmerkelijk is het glasrijke kantoor zeker! Oneerbiedig gezegd heeft het gebouwtje een veel te groot naar binnen geklapt puntdak. Maar dat maakt het juist opvallend, wat goed past bij de functie die het moet vervullen: rots in de branding voor de vele toeristen die anders zullen verdwalen in ons IJmuiden.
Het VVV-kantoor wordt in 1962 gebouwd naar een ontwerp van H.J. Peters. Peters is van 1957 tot 1978 gemeentearchitect van Velsen. Tussen 1954 en 1980 is hij ook hoofd van de afdeling Bouwkunde van de gemeente. Als architect heeft hij veel schoolgebouwen en sportfaciliteiten in IJmuiden en omstreken ontworpen. De uitbreidingen van de visserijschool met kantine en verhoogde toren in de zestiger jaren zijn ook van zijn hand.
VVV staat voor ‘Vereniging voor Vreemdelingenverkeer’. Deze landelijke organisatie met plaatselijke agentschappen wil het toerisme naar een stad of streek bevorderen. Jarenlang wijst ons VVV-kantoor toeristen de weg. Maar ook IJmuidenaren weten het VVV-kantoor te vinden voor onder andere hun concertkaarten. Gebruik van Internet voor toeristische informatie en aankoop concertkaarten is dan immers nog onbekend!
In de jaren negentig verlaat het VVV-agentschap het karakteristieke pand. Het agentschap huist eerst in de Rabobank, later aan de Zeeweg en weer later in de bibliotheek op het Dudokplein. Eind 2015 sluit de vestiging in de bieb. In 2016 keert het VVV-agentschap terug naar het Marktplein; nu niet in het kantoortje maar in The Readshop in de oostelijke winkelgalerij van het Marktplein.
Na het vertrek van het VVV betrekt een snoepwinkel het kantoorpand. Het pand wordt dan zuurstokroze kleur geschilderd, ook weer opvallend maar nu vooral voor de snoepers onder ons. Vanaf 1997 staat het pand enkele jaren leeg. In 2000 verkoopt de danmalige eigenaar van het pand, kapper Roher, het kantoorpandje aan de projectontwikkelaar Kroonenberg Groep uit Amsterdam. Kroonenberg is eigenaar van het naastgelegen winkelcentrum Velserhof. Kroonenberg steekt op dat moment veel geld in het opknappen van de Velserhof en wil zo’n lelijk pandje met zuurstokkleur niet naast het winkelcentrum hebben. Kroonenberg gaat het pandje verhuren.
Sinds 2008 herbergt het VVV-kantoor na een grondige verbouwing een hypotheekadviseur. Daniëlle Rabelink, sinds enkele jaren franchisenemer van De Hypotheker, vertelt over het pand: ,,Het is ook VVV kantoor geweest. Tot de dag van vandaag krijgen we nog steeds toeristen binnen. Het staat nog steeds in verschillende reisgidsen als VVV kantoor vermeld. Ook mensen die de Nederlandse taal niet helemaal onder de knie hebben komen geregeld binnen voor medicijnen.’’ Het verschil tussen een ‘apotheek’ en een ‘hypotheek’ is voor sommigen niet zo groot…
Begin 2017 wordt het pand flink opgeknapt. In januari 2019 verlaat De Hypotheker het pand na elf jaar om zich tijdelijk aan de Dokweg te vestigen. Uiteindelijk zal de hypotheekadviseur weer aan het Marktplein terugkeren, maar dan in een groter en minder onderhoudsgevoelig kantoor in het project IJkpunt, in het rijtje van de Dekamarkt. Daniëlle is blij dat het oude pandje onderdeel van haar nieuwe uitzicht zal zijn. Er gaan geruchten dat het VVV-kantoortje inmiddels weer verhuurd is en een ijssalon zal gaan huisvesten.
Het pandje is vanaf het begin een echte rots in de branding. Het heeft inmiddels al heel wat “stormen” in de nabije omgeving overleefd: de bouw en de sloop van het Postkantoor, de bouw van de Velserhof en de sloop en bouw van het Unic complex. Welke stormen zullen daar nog bij komen?