IJmuiden – Wekelijks legt Erik Baalbergen een typisch IJmuidens beeld vast, naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon vanwege de mooie taferelen die IJmuiden biedt. Achter elke foto schuilen wetenswaardigheden over IJmuiden. In deze aflevering aandacht voor de korfbalvereniging DKV.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw staat het gereformeerde jeugdwerk in Velsen voor de vraag: ‘wat doen we er aan om de jeugd van de straat te houden?’ Het idee ontstaat om een sportvereniging op te richten. Welke sport is eigenlijk niet zo belangrijk. Omdat enkele initiatiefnemers in hun jeugd al hebben gekorfbald, valt de keuze op korfbal.
Korfbal is een typisch Nederlandse sport. Het wordt begin 1902 geïntroduceerd door een Amsterdamse schoolmeester en is gebaseerd op het Zweedse ‘Ringboll’. Aanvankelijk wordt korfbal gespeeld in velden met drie vakken en teams van twaalf personen. In 1991 verdwijnt het middelste doorgeefvak en worden korfbalteams achttallen. Korfbal is vanaf het begin een gemengde sport. Een team bestaat uit 4 dames en 4 heren, met 2 dames en 2 heren per vak. Dames mogen alleen dames en heren alleen heren ‘coveren’. Juist dit gemengde maakt dat korfbal een veilige en sociale omgeving biedt.
Op 27 maart 1954 wordt de Christelijke Korfbalclub IJmuiden opgericht. Een bestuur en een trainer worden onder de oprichters gevonden. Een definitieve naam voor de vereniging laat nog even op zich wachten. Het bestuur gaat op zoek naar een veld, shirts, korven en een bal. Na anderhalve maand wordt de verenigingsnaam ‘Sport Staalt Spieren’ (S.S.S.) bekend gemaakt. Aan leden ontbreekt het niet; na amper twee maanden zijn het er al dertig. De vereniging sluit zich aan bij de Christelijke Korfbalbond en gaat vanaf september 1954 in competitieverband spelen. Tijdens de jaarvergadering begin 1955 besluit de vereniging haar naam te wijzigen in ‘Door Korfbal Vriendschap’ (DKV). ‘Een vereniging zonder vriendschap is als een huis zonder fundament,’ memoreert de voorzitter. De naamswijziging gebeurt vooral op verzoek van de Christelijke Korfbalbond omdat er in Wageningen al een andere vereniging met de naam S.S.S. bestaat.
Bij gebrek aan eigen accommodatie wordt getraind in Wijk aan Zee en op het schoolplein van de Pieter Vermeulenschool aan de Heerenduinweg. De benodigde palen en manden nemen de leden lopend of achter op de fiets mee. Later krijgt DKV een eigen veldje bij voetbalvereniging VSV aan de Hagelingerweg in Santpoort. In 1964 speelt DKV op Schoonenberg. De vereniging gebruikt het Van der Heide-huisje als kleedruimte. Dit huisje is een voormalige dubbele dienstwoning van de buitenplaats Schoonenberg. De kleedlocatie wordt vooral herinnerd als ‘koud’ en ‘van beton’. In 1974 wordt het in eigen beheer en met grote zelfwerkzaamheid gebouwde clubhuis achter het huisje geopend. In de jaren daarna wordt het clubhuis diverse keren uitgebreid en opgeknapt. Gespeeld wordt op een gravelveld. In 1991 krijgt DKV de beschikking over een kunstgrasveld met twee vakken en is daarmee een van de eerste verenigingen met zo’n veld.
DKV speelt naast competitiewedstrijden ook in meerdere nationale en internationale toernooien, en organiseert deze dikwijls zelf. Uiteraard is er veel aandacht voor andere gezellige activiteiten, zoals feesten, jeugdkampen en zelfs culinaire fietstochten. Er zijn al heel wat stelletjes voortgekomen uit het DKV-verenigingsleven… Op haar hoogtepunt in de tachtiger jaren heeft DKV zo’n 300 leden. Tegenwoordig telt de vereniging rond de 125 leden. De term ‘Christelijke Korfbal Vereniging’ is nog steeds onderdeel van de officiële naam maar wordt niet zo expliciet meer gebezigd. De Christelijke Korfbalbond is in 1973 opgegaan in het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV). Het ‘christelijke’ van de vereniging komt tegenwoordig vooral tot uiting in het niet op zondag spelen.
Gaandeweg de jaren worden de kosten voor het handhaven van het eigen clubhuis op Schoonenberg te hoog. Deze accommodatie wordt ook maar relatief weinig in het seizoen gebruikt, alleen rond het korfballen op het veld. In overleg met de gemeente gaat DKV verhuizen naar Sportpark Zeewijk. Al sinds de opening van de eerste sporthal speelt de vereniging hier zaalkorfbal. Naast de sporthal worden twee kunstgrasvelden en een beachkorfbalveld met zand aangelegd. In november 2019 geeft wethouder Bram Diepstraten samen met het jongste lid van DKV met het hijsen van de vlag hiervoor het officiële startsein.
DKV verruilt haar clubhuis op Schoonenberg met Sporthal Zeewijk als thuisbasis. Het sportieve afscheid van Schoonenberg heeft plaatsgevonden met de allerlaatste wedstrijd van DKV 1 op Schoonenberg op 26 oktober 2019. Afscheid van het clubhuis op Schoonenberg vindt plaats op 25 januari 2020 met een afscheidsfeest voor de leden en oud-leden in het clubhuis op Schoonenberg. In april dit jaar gaat DKV de nieuwe velden in Zeewijk in gebruik nemen. De foto van vorige week toont de velden in aanleg.