IJmuiden – Wekelijks legt Erik Baalbergen een typisch IJmuidens beeld vast, naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon vanwege de mooie taferelen die IJmuiden biedt. Achter elke foto schuilen wetenswaardigheden over IJmuiden. Deze week aandacht voor de voormalige Prof. van der Leeuwschool.
De openbare lagere ‘School J’ staat tot in de Tweede Wereldoorlog op de hoek Cornelius Drebbelstraat en Hadleydwarsstraat, tegenover de huizen van ‘Patrimonium’. De school telt dertien lokalen en een gymnastieklokaal. Het gebouw wordt, net als de omliggende buurt, door de bezetter afgebroken. In 1951 besluit de gemeente tot de bouw van een zevenklassige openbare lagere school aan het Moerbergplantsoen op nagenoeg dezelfde locatie, ter vervanging van School J. Deze Clara Sternschool opent in 1953 zijn deuren. Door de naoorlogse geboortegolf en de forse uitbreiding van IJmuiden met de Rivierenbuurt en Duinwijk verwacht men dat deze school onvoldoende capaciteit zal bieden.
In maart 1953 besluit de gemeenteraad om een nieuwe openbare lagere school in het Gijzenveltplantsoen te bouwen. In november datzelfde jaar besluit de raad ook tot de bouw van een openbare kleuterschool in hetzelfde plantsoen. De bouw van beide scholen start in 1954. De lagere school telt zes lokalen en een handenarbeidlokaal. Onder leiding van schoolhoofd H. Doevendans wordt deze school snel in gebruik genomen. Het wordt een school met een ‘vrij opvoedingssysteem’. De kleuterschool start in 1954 onder leiding van het hoofd mej. IJ. Kuperus. Omdat het eigen gebouw later klaar is zit de kleuterschool aanvankelijk in enkele lokalen van de lagere school.
In juni 1955 opent de wethouder van onderwijs, H. de Boer, beide gebouwen. De lagere school heeft het adres Gijzenveltplantsoen 2 en de kleuterschool Radarstraat 1. Bij de opening wordt een beeldhouwwerk in het plantsoen tussen de scholen in het vooruitzicht gesteld. Voor de kleuterschool wordt een fresco van de Haarlemse kunstschilder en tekenleraar Tollenaar aangekondigd. De lagere school wordt eerst nog aangeduid als ‘School aan het Gijzenveltplantsoen’ en ‘Gijzenveltschool’; de kleuterschool als ‘Clara Sternkleuterschool’. Vanaf oktober 1955 krijgt de kleuterschool de definitieve naam ‘De Duinkrekels’ en de lagere school ‘Professor van der Leeuwschool’.
In mei 1956 wordt het aangekondigde beeldhouwwerk in het Gijzenveltplantsoen tussen de beide schoolgebouwen onthuld door twee IJmuidense kinderen, Bertje van Leeuwen en Corrie Kelder. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwster Gerda Ursula Rubinstein, een jongere zus van de schrijfster Renate Rubinstein. Het beeld heet officieel ‘Kinderen bouwen aan hun toekomst’ en toont ‘twee blijde kinderen, die met de ouderen meebouwen aan de opbouw van Velsen en waaraan de vrolijkheid en blijheid, waarmee dit geschiedt is te zien.’
De Prof. van der Leeuwschool groeit snel uit zijn jasje. Begin 1957 staan er twee noodlokalen bij het gebouw en wordt zelfs de kamer van het schoolhoofd gebruikt voor een klasje van 15 kinderen. Om de ruimtenood te lenigen opent in 1958 aan de Hunzestraat in de Rivierenbuurt de Prof. J.H. Gunningschool haar deuren. De leerlingen zijn voor een deel afkomstig waren van de Prof. van der Leeuwschool. Maar de schoolcapaciteit in westelijk IJmuiden blijft te klein. In 1958 wordt al gesproken over de bouw van een nieuwe lagere school aan het Pleiadenplantsoen. De Duinkrekels groeit ook snel. Vanaf 1957 worden kleuters geweigerd. In 1960 wordt een noodgebouw geopend.
Vanaf begin jaren zeventig krimpt het aantal leerlingen. Medio jaren zeventig wordt de Prof. van der Leeuwschool samengevoegd met de Clara Sternschool, die begin jaren tachtig weer samengaat met de Pleiadenschool. Het schoolgebouw van de Prof. van der Leeuwschool wordt tot 1988 gebruikt als dependance van de School voor Zeevaart en Techniek. Daarna biedt het onderkomen aan onder meer De Boekanier en de basisschool Het Kompas. In 1984 fuseert De Duinkrekels met de Gunningschool en de Jan Ligthartschool tot De Driemaster en verhuist de kleuterschool naar een deel van de Gunningschool.
In 2010 worden de gebouwen van De Duinkrekels en de Prof. van der Leeuwschool gesloopt ten behoeve van de aanleg van het stadspark. Het beeld ‘Kinderen bouwen aan hun toekomst’ wordt in april 2014 herplaatst in het Moerbergplantsoen. Nog geen maand later wordt het beeld beschadigd door vandalen. Na het herstel wordt het in november 2014 opnieuw geplaatst, op de plek waar het tegenwoordig nog steeds staat.