ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
In een wereld waarin we steeds meer online regelen, is het geen verrassing dat ook de gezondheidszorg meebeweegt. Een ontwikkeling die de laatste jaren sterk in opkomst is, is het thuis testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Deze thuistesten bieden een laagdrempelige manier om je gezondheid in de gaten te houden, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft.
Wat zijn soa’s en waarom zou je erop testen?
Soa’s zijn ziektes die meestal worden overgedragen door seksueel contact. Bekende voorbeelden zijn chlamydia, gonorroe en hiv. Van veel van deze aandoeningen merk je in het begin niets, waardoor regelmatig testen belangrijk is. Vroege opsporing kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen op de lange duur voorkomen en verdere verspreiding tegengaan.
De voordelen van thuis testen
De opkomst van de thuistest heeft verschillende voordelen met zich meegebracht:
- Privacy: je kunt de soa test thuis in alle rust uitvoeren, zonder ongemakkelijke gesprekken met een zorgprofessional.
- Gemak: geen afspraken maken of wachttijden; je doet de test wanneer het je uitkomt.
- Laagdrempeligheid: je neemt sneller de beslissing thuis te testen, wat kan zorgen voor vroegere opsporing van soa’s.
- Snelle resultaten: veel thuistesten geven binnen korte tijd uitslag, soms zelfs binnen 15 minuten.
Focus op trichomonas
Een van de soa’s waar je thuis op kunt testen is trichomonas. Deze parasiet wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan wel degelijk problemen veroorzaken. In Nederland komt deze soa minder vaak voor, maar verloopt vaak asymptomatisch, vooral bij mannen. Met asymptomatisch bedoelen we dat je besmet kunt zijn zonder er last van te hebben. Zo kun je onbedoeld je gezondheid en die van je partners in gevaar brengen, want door deze soa zou je vatbaarder kunnen zijn voor andere aandoeningen, waaronder hiv. Preventief testen op trichomonas is niet nodig, maar heb je klachten of ben je gewaarschuwd door een sekspartner, dan kan een trichomonas thuistest helpen bij het bijtijds opsporen en behandelen.
Hoe werkt een thuistest voor soa’s?
Het proces van een thuistest is eenvoudig. Je bestelt de test online en ontvangt een testpakket thuis. Volg dan de aanwijzingen voor het afnemen van een monster (meestal urine) goed op, want dan zijn de resultaten het betrouwbaarst. Daarna stuur je je monster op naar een lab. Bij sommige sneltests kun je het resultaat zelfs na een korte tijd al aflezen. Houd er rekening mee dat de betrouwbaarheid van sneltests kan variëren. Ze geven je snel duidelijkheid of je al dan niet besmet bent, maar het is aan te raden om de uitslag van een sneltest alsnog te bevestigen met een laboratoriumtest. Wanneer je je monster hebt opgestuurd, ontvang je de uitslag thuis per post of in je e-mail.
De betrouwbaarheid van thuistesten is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Veel testen benaderen nu de nauwkeurigheid van de tests die door een arts worden uitgevoerd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat bij aanhoudende klachten of een positieve thuistest, een bezoek aan een zorgprofessional altijd aan te raden is.
Soa-tests zullen nodig blijven
Helaas zullen soa’s zich waarschijnlijk nog lang blijven verspreiden. De technologie achter thuistesten zal zich dus ook blijven ontwikkelen. We zien steeds meer vernieuwing, zoals tests die meerdere soa’s tegelijk kunnen detecteren of zelfs tests die verbonden zijn met je smartphone voor directe analyse en advies. Deze ontwikkelingen maken het steeds makkelijker om je gezondheid te beschermen.
Thuistesten voor soa’s zijn een waardevolle aanvulling op de traditionele gezondheidszorg. Ze bieden een toegankelijke manier om je gezondheid in de gaten te houden, met respect voor je privacy. Voor welke thuistest je uiteindelijk ook kiest, het belangrijkste is dat je het regelmatig doet en bij twijfel altijd professioneel advies inwint.