Velsen – Stichting Thuisgekookt is een initiatief, waarbij thuiskoks maaltijden tegen kostprijs van de ingrediënten koken voor buurtgenoten, die zelf niet in staat zijn om te koken. Zij worden op deze manier alsnog van een warme en gezonde maaltijd voorzien. Ook in Velsen zijn voldoende thuiskoks actief om in die behoefte te voorzien. Ouderen maken nog niet altijd gebruik van de voorziening uit wellicht onbekendheid of het idee ook wel een boterhammetje te kunnen eten in plaats van een warme maaltijd.
Door Arita Immerzeel
Maandag kookte wethouder Marianne Steijn samen met thuiskok Danielle Schuman (44) een keer mee om dit mooie initiatief in het zonnetje te zetten. ,,Het verdient meer aandacht, want het betekent verbintenis!” aldus een enthousiaste wethouder Zorg. ,, En verbintenis betekent een wapen tegen eenzaamheid.”
Verbintenis is het tegenovergestelde van eenzaamheid
In de keuken van Danielle Schuman is het een drukte van belang. Haar zoon Frans (14) helpt een handje, alsook wethouder Marianne Steijn. Ook de lokale pers is getuige van de kookkunsten van Danielle. Voor de gelegenheid heeft Marianne schorten meegenomen met de opdruk Gemeente Velsen. Zij komt meekoken om te onderstrepen hoe belangrijk en betekenisvol zij het project Thuisgekookt vindt. ,,Er zijn voldoende thuiskoks om te koken voor mensen in de buurt die behoefte hebben aan een gezonde warme maaltijd die zij niet zelf kunnen realiseren. Tegen kostprijs wordt er voor hen gekookt. Niet iedereen kent nog dit initiatief dat toch al sinds de coronaperiode bestaat.”
Vrijwilliger Danielle zag het project Thuisgekookt op Facebook langskomen en voelde er meteen voor. ,,Ik kook graag en ik help graag mensen. Koken moet ik toch, ik hou ervan. En of ik voor iemand meer kook is geen probleem.” Overigens kookt Danielle vier keer per week voor een oudere dame in de buurt en een keer per week voor een echtpaar om de man, die mantelzorger is, te ondersteunen.
Vitamines en aandacht
Marianne benoemt de rol die dit project kan betekenen tegen eenzaamheid, terwijl zij de komkommer en tomaten snijdt. ,,Je komt in contact met een mens, die behalve vitamines, wellicht ook wat aandacht behoeft.” Danielle beaamt dit voluit. ,,Het is geen moeite en ouderen zijn ermee gebaat, zij zijn altijd blij als je het maaltje komt brengen. Een praatje, hoe was de dag en hoe gaat het, dat verloopt automatisch,” aldus praktische Danielle. ,,Ik zoek wel ook altijd contact met een zoon of dochter en stuur fotootjes van de maaltijden. Iemand kan een aardappel op prijs stellen, zonder een aardappel is het anders geen warme maaltijd is soms de beleving.”
Wat vindt iemand lekker?
Van de Stichting Thuisgekookt krijgt Danielle een vaste vergoeding per maaltijd. Zij is gematcht op postcode en hoe zij het liefste kookt, namelijk vegetarisch. ,,Voor ik begin, ga ik eerst ook in gesprek. Zijn er wensen? Wat vindt iemand lekker? En wat niet? Zijn er allergieën? Ik doe dit nu bijna een jaar en de waardering is groot. Ik vind het leuk, ik hou van mensen, help ze graag en ik hou van koken.” Voor Danielle is het ook een belangrijk aspect om te delen wat zij zelf heeft. ,,Gezond, vitamines, fruit, groenten, dat zijn voor mij sleutelwoorden. Een warme maaltijdvoorziening is echter meer dan dat, het gaat ook over gezond leven en contact hebben met een medemens. Hoe was je dag? Dat is een vaste vraag, als ik de maaltijd langs breng.” De wethouder sluit hierop aan. ,,Een warme maaltijdvoorziening is ook tegen eenzaamheid. Verbinden is zó belangrijk.”
Ondertussen hebben Danielle en Marianne een keur aan verse salade, quiches en yoghurt met sinaasappel bereid. En voor de mevrouw, die een aardappel erbij wil, een aardappel uit de airfryer. Het geheel ziet er kleurrijk en smakelijk uit. Meer informatie?. www.thuisgekookt.nl.
Marianne Steijn bond haar schortje voor en kookte gezellig mee. Foto: Arita Immerzeel