Villa Najade
Voor veel Santpoorters is Duinweg of Duivelslaan 22-24 een bijzondere plek, de plek waar hij (of zij) ter wereld is gekomen!
In het grote witte gebouw, nu verscholen achter veel groen, was van 1948 tot 1977 Herstellingsoord en Kraaminrichting ‘Maranatha’ gevestigd. In die periode hebben daar, naar men zegt, wel vierduizend baby’s het levenslicht gezien.
Oorspronkelijk was het een woonhuis, geschikt voor twee gezinnen. In 1916 liet de levensmiddelengroothandelaar P.N. Wijnberg het pand bouwen, in een stijl geïnspireerd op de Engelse neogotiek. De naam Najade’ verwijst naar een waternimf of bronnimf. Ook is het de naam van een plantenfamilie.
Bij het huis hoorde een bosgebied dat Wijnberg liet verlevendigen met vijvers, bruggen, een prieel, een tuinhuis en een schuilhut.
In de Tweede Wereldoorlog had een verzetsgroep zijn hoofdkwartier in villa ‘Najade’. Ook waren er onderduikers die bij gevaar konden schuilen in de grote kelders onder het huis.
In 1945 overleed Wijnberg en vanaf 1948 werd het huis dus verhuurd aan Maranatha. In 1966 verkochten de erfgenamen het huis en het bos aan de gemeente Velsen. Na het vertrek van Maranatha heeft het Provinciaal Ziekenhuis nog een tijd van het gebouw gebruik gemaakt. In 1991 is het opgesplitst in drie particuliere woningen. Het bosgebied is in erfpacht gegeven en wordt beheerd door de Stichting Behoud Binnenduinbos.
Het aanzien van het huis is in de loop der jaren sterk gewijzigd. Het oorspronkelijke gebouw had een dakrand met kantelen, net als de vierkante toren op de rechter (oostelijke) hoek. In 1931 werden de kantelen dichtgezet en kreeg de toren een spits. Bij latere verbouwingen zijn vrijwel alle versierende elementen verdwenen, waardoor het nu een strak, maar nog steeds markant gebouw is.
Stichting Santpoort
Tekst en foto: Annette Koster