Er is een brede maatschappelijke discussie gaande over de vraag of de gemeente ruim 8 ton moet betalen aan de curator van het failliete Memid Investments, de bouwer van de westtribune van Telstar. Ook in de politieke arena staan sommige partijen lijnrecht tegenover elkaar.
De gemeenteraad praat op 28 mei en 11 juni over het collegevoorstel om de betaald voetbalclub te helpen door huurbaas te worden. De druk is groot, want Telstar heeft van de KNVB tot 15 juni uitstel gekregen om de jaarcijfers in te dienen. Tot die tijd is de club teruggezet in Categorie 1. Telstar-directeur Pieter de Waard stelt dat het zonder de westtribune niet mogelijk is om betaald voetbal te spelen omdat aan minimaal 2.000 bezoekers plaats geboden moet worden. De overige tribunes hebben samen slechts 1.300 zitplaatsen.
Voorstanders spreken van ‘een koopje’ omdat de in 2010 geopende westtribune veel meer waard is dan het bedrag dat de gemeente is overeengekomen met de curator van Memid. Bovendien wordt het geïnvesteerde bedrag binnen enkele jaren door middel van huur terugverdiend, zo stelt men. Burgemeester en wethouders noemen het leveren van een bijdrage ‘wenselijk’ omdat Telstar een belangrijke maatschappelijke rol binnen de gemeente vervult. Met succesvolle projecten als Telstar Thuis in de Wijk en Playing for Success behoort de club zelfs tot de top van Nederland.
‘We zijn in staat geweest een haalbare businesscase op te stellen’, zegt het college. ‘Onderdeel van de overeenkomst met de curator is dat de curator afziet van al zijn rechten en vorderingen en dus ook van vestiging van het erfpachtrecht. De gemeente betaalt daar een vergoeding voor. De gemeente doet afstand van de vorderingen die zij jegens de curator heeft en de curator doet afstand van zijn vorderingen jegens Telstar. Dit heeft geresulteerd in het huidige raadsvoorstel.’
Tegenstanders vrezen voor een financieel debacle als Telstar binnen een paar jaar alsnog omvalt. Het is een feit dat de club ieder jaar moeite heeft om de eindjes aan elkaar knopen. Er is geen sprake van financieel wanbeleid (daarvoor zitten te veel deskundige mensen in de Raad van Commissarissen), maar de sponsorinkomsten lopen wel terug. Afgelopen seizoen daalde de begroting van 2,4 naar 2,1 miljoen euro. Veel spelers hebben een amateurcontract of verdienen rond het minimumloon en het is een bekend gegeven dat de beide directeuren genoegen nemen met een bescheiden salaris.
Oppositiepartij Velsen Lokaal is van mening dat de gemeente allang eigenaar is van de westtribune omdat de erfpachtovereenkomst nooit bij de notaris is gepasseerd. Alsnog betalen wordt mogelijk gezien als staatssteun, vreest de lokale partij. Dat kan (Europese) boetes tot gevolg hebben. De gemeente zegt dat de afspraak met de curator aan de voorwaarden voldoet en dat hierover overleg is gevoerd met de KNVB.
Op social media wordt ook kritiek geuit op het feit dat veel verenigingen en stichtingen moeten bezuinigen omdat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid, maar dat de gemeente blijkbaar wel geld heeft om een betaald voetbalorganisatie te helpen. Zowel voor- als tegenstanders van de deal met de curator van Memid hebben acties aangekondigd.
Toch lijkt erop dat het college van B en W en een meerderheid van de gemeenteraad Telstar niet de dupe willen laten worden van het faillissement van de tribunebouwer, maar dat er op 28 mei en 11 juni in de raadszaal flink gediscussieerd gaat worden staat vast. Niet alle fracties lijken overtuigd van de juridische haalbaarheid en eisen meer zekerheid van het college.
In 2012 probeerde een groep sponsors van Telstar de westtribune te kopen. Dit kwam toen niet van de grond vanwege de complexiteit van de erfpachtconstructie. Deze sponsors opereerden onder de naam Schoonenberg Vastgoed. (Friso Huizinga)