Telstar heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een visie die de Velsense club binnen acht jaar naar de Eredivisie moet leiden. Maandag werden de sponsors tijdens een drukbezochte bijeenkomst op de hoogte gebracht van het ambitieuze plan, dat onder meer inzet op verduurzaming en een sterke kwaliteitsimpuls van het Rabobank IJmond Stadion. Nieuwe functies zoals een bioscoop moeten extra inkomsten opleveren. Ook wil Telstar – op termijn – weer op gewoon gras gaan voetballen.
Een actieteam bestaande uit bondsvoorzitter Michael van Praag (op persoonlijke titel), burgemeester Frank Dales en verschillende sponsors zette een stip aan de horizon: Eredivisievoetbal in 2026, het jaar waarin Telstar zijn 63ste verjaardag viert. Een terugkeer op het hoogste niveau is haalbaar, maar alleen met betere faciliteiten, meer geld en een professionelere organisatie.
Naast ‘het opwaarderen van het huis’, zoals algemeen directeur Pieter de Waard het maandagavond noemde, is het ook noodzakelijk om de voetbalopleiding nieuw leven in te blazen, Jong Telstar in te schrijven voor de beloftencompetitie, de Witte Leeuwinnen (vrouwenvoetbal) terug te laten keren en de sociaalmaatschappelijke projecten (Telstar Thuis in de Wijk) door te ontwikkelen.
Telstar wil als eerste aan de slag met de aanleg van 1.200 vierkante meter zonnepanelen op het dak van de westtribune. Ondernemers kunnen zich tot 15 december tegen een aantrekkelijke rentevergoeding voor aanmelden. Daarna wordt de oosttribune opgewaardeerd. Het plan voorziet in de bouw van een verhoogde, overdekte promenade achter de tribune met horecavoorzieningen, fanshop en nieuw sanitair. Eronder is ruimte voor een nieuw supportershome.
Het meest ingrijpende onderdeel van het meerjarenplan is de bouw van twee nieuwe tribunes aan de zuid- en noordkant van het stadion. Over de koptribune aan de zuidkant wil de club graag in gesprek met de andere gebruikers van Sportpark Schoonenberg, een initiatief dat wordt ondersteund door de gemeente Velsen. Andere speerpunten zijn het vervangen van het kunstgras (door gewoon gras) en het huisvesten van extra functies in het stadion, zoals een bioscoop en horeca.
Het meerjarenplan moet ervoor zorgen dat Telstar binnen acht jaar over voldoende financiële middelen beschikt om de stap naar de Eredivisie te zetten. De begroting moet hiervoor met minstens 1 miljoen groeien: van 2,5 naar 3,5 miljoen euro. Om dit voor elkaar te krijgen wordt ook nadrukkelijk gekeken naar het succes van SBV Excelsior. Deze Rotterdamse club had een paar jaar geleden net zo veel geld te besteden als Telstar, maar behoort dankzij een uitgekiend beleid tot de stabiele Eredivisieploegen die niet bang hoeven te zijn om te degraderen. (Friso Huizinga, foto: Ron Pichel)