Santpoort – Bij Bakkerij Ben Vreman zijn ze er trots op dat ze bijna een van de laatste bakkerijen zijn die bijna alles zelf maken. Suikerbeesten en ambachtelijk bereide taaitaai zijn echt lekkernijen die onmisbaar zijn voor het Sinterklaasfeest volgens Ben Vreman.
Al drie generaties worden ze bij bakker Vreman op traditionele wijze bereid. Vooral het gieten van de suikerbeesten is een heel gespecialiseerd en tijdrovend werk. Heel secuur moet dit gebeuren met suiker en water dat gekookt wordt en in mallen gegoten. De vader van Ben deed dit al in de jaren ‘30 en nu gaat de traditie weer over van vader op zoon. De vormen van houtsnijwerk, die gebruikt worden om de suikerbeesten te maken, zijn ruim 100 jaar oud en zijn niet meer te krijgen.
December is een drukke maand voor de bakkers, maar ook ieder jaar weer een uitdaging om de lekkerste producten te maken. Veel tijd wordt daarom besteed aan het selecteren van de beste grondstoffen. Brood- en Banketbakkerij Ben Vreman, Terrasweg 24, 2071 BC Santpoort-Noord, 023-5376978.
Foto: Vooral het gieten van de suikerbeesten is een heel gespecialiseerd en tijdrovend werk. Foto: aangeleverd