Velsen – De gemeente Velsen trekt dit jaar 65.000 euro uit voor muziekeducatie in de vrije tijd. Het geld wordt in de vorm van een subsidie uitgekeerd aan drie plaatselijke organisaties, te weten KOEL Creative Productions, Muziek & Meer in de IJmond en muziekvereniging Soli. Deze drie spelers hebben echter gezamenlijk meer geld aangevraagd dan er beschikbaar is. Daarom is besloten om de aanvragen slechts ten dele te honoreren. De gevolgde werkwijze kwam bij KOEL Creative Productions als een teleurstelling, omdat ze hun begroting voor dit jaar al hadden gebaseerd op het aangevraagde bedrag.
Door Raimond Bos
Volgens directieleden Koen van der Wel en Eline Schmidt van KOEL is het bedrijf gekort op de subsidie omdat ook Stichting KunstForm subsidie ontvangt voor cultuureducatie in de gemeente Velsen. Men licht toe: KunstForm is ook penvoerder voor bepaalde cultuureducatiesubsidie (naast gemeentelijke, ook Rijkssubsidie), hetgeen inhoudt dat andere organisaties in Velsen ook recht hebben op ondersteuning vanuit de pot die KunstForm ‘beheert’. Toch lijkt het erop dat met name een andere reden ten grondslag ligt aan het verlagen van de hoeveelheid subsidiegeld voor KOEL. Kees Been, oprichter van de muziekschool die verbonden is aan de Stichting Muziek & Meer in de IJmond, bevestigt: ,,Het is voor ons de eerste keer dat wij subsidie aanvragen.’’ Ook zijn organisatie moet het stellen met minder geld dan was aangevraagd, er wordt 17.250 euro uitgekeerd, ongeveer een achtste minder dan waartoe een verzoek werd ingediend. KOEL Creative Productions krijgt 42.000 euro en voor muziekvereniging Soli is 5.750 euro gereserveerd.
Financiering
De rekensom lijkt vrij simpel te zijn: doordat de gemeente nu ook een aanvraag van Muziek & Meer in de IJmond kreeg, moest het beschikbare potje over meer partijen verdeeld worden. De gemeente wil volgend jaar de betreffende organisaties beter laten samenwerken in het streven om een kwalitatief aanbod van muziekeducatie in Velsen te waarborgen. ,,Samen met de culturele organisaties willen we komen tot kwalitatieve eisen en criteria waaraan de organisaties moeten voldoen om subsidie te ontvangen voor muziekeducatie in de vrije tijd en op school. Deze criteria nemen wij op in de subsidieregeling Sociaal Domein die het college in de zomer 2021 zal vaststellen. Hierin nemen wij dan ook een subsidieplafond op voor muziekeducatie in de vrije tijd.’’
Voor de directie van KOEL betekent het lagere subsidiebedrag niet dat er elementen uit het programma zullen worden geschrapt. ,,Je gaat er als organisatie vanuit dat je kunt rekenen op enige continuïteit. Derhalve zijn er al afspraken en contracten met scholen afgesloten. Wij gaan dan ook niet stoppen of minderen met muziek- en theaterlessen op scholen. In tegendeel, onze ambities worden alleen maar groter en we zullen op zoek moeten gaan naar andere vormen van financiering.’’
Lage drempel
De samenwerking, die de gemeente voor ogen heeft, juicht de directie van KOEL toe: ,,Dat zou in het belang zijn van alle scholen en schoolgaande Velsense kinderen.’’ Ook bij Muziek & Meer in de IJmond kijkt men met belangstelling uit naar de plannen en voorstellen van de gemeente op dit vlak. ,,Ik weet niet hoe de gemeente het voor zich ziet, maar wij zijn in elk geval zeer geïnteresseerd. We gaan heel open het gesprek in’’, aldus Kees Been.
Of hij door het lager uitgevallen subsidiebedrag lessen zal moeten schrappen of andere maatregelen zal moeten nemen, kan hij nog niet zeggen. ,,Het kan betekenen dat projecten iets minder moeten of niet kunnen doorgaan. De insteek blijft om de kosten voor muzieklessen zo laag mogelijk te houden. Het is belangrijk de drempel zo laag mogelijk te laten zijn, om zo veel mogelijk mensen te laten meedoen.’’
Dat er kritischer wordt gekeken naar subsidieaanvragen en dat zich meer aanbieders melden bij de gemeente, vinden Koen van der Wel en Eline Schmidt van KOEL een positieve ontwikkeling. ,,Dat andere organisaties daarom nu moeten afwijken van meerjarenplannen op basis waarvan eerdere ondersteuning is toegekend, is natuurlijk wel vreemd. Op die manier wordt het zeer moeilijk om duurzame plannen uit te rollen. En dat is in dit coronaseizoen toch al lastig.’’ Het duo ziet daarom liever dat de gemeente de beschikbare subsidiepot uitbreidt, als meerdere partijen recht hebben op ondersteuning.
Gehalveerd
Bij muziekvereniging Soli is de financiële klap hard aangekomen. De vereniging moet het dit jaar doen met de helft van het gebruikelijke subsidiebedrag. Sinds de opleiding van de muzikanten niet meer vanuit het voormalige Kunstencentrum verzorgd wordt, heeft Soli deze opleiding, die voor ruim veertig leden van toepassing is, zelf ter hand genomen. Hiervoor wordt een subsidie vanuit de gemeente verstrekt, zoals die destijds naar het Kunstencentrum ging. Voorzitter Simon Heeremans nam direct contact op met de gemeente Velsen en vroeg om uitleg over de gang van zaken. Dat leidde tot een overleg waarin hem is uitgelegd hoe het geld is verdeeld en welke overwegingen hieraan ten grondslag liggen. De vereniging beraadt zich nu intern over de wijze waarop men met de situatie moet omgaan.
Foto: Pixabay