Velsen – In oktober is een werkgroep opgericht die zich inzet voor het plaatsen van Stolpersteine voor alle veertig vermoorde Joodse inwoners van Velsen. De gemeente Velsen heeft positief gereageerd op het verzoek van de werkgroep om dit initiatief te ondersteunen door het beschikbaar stellen van een subsidie van 5280 euro: dat is het bedrag dat nodig is om de Stolpersteine aan te schaffen.
Het plaatsen van Stolpersteine in Velsen is een vervolg op het in mei verschenen boek ‘Op zoek naar een plaats om thuis te komen’, door Trudi Bos over de geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen. In totaal zijn er tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog vijfenvijftig Joodse Velsenaren vermoord/omgekomen. Onder hen zijn de vijftien meisjes die in 1941 in Huize Dina, het tehuis voor Joodse meisjes aan de Duinlustparkweg in Santpoort woonden. Daar zijn in oktober 2018 al vijftien Stolpersteine geplaatst en in mei 2023 is er met steun van de gemeente een informatiebord bijgekomen.
Persoonlijk monument
Met het plaatsen van Stolpersteine wordt een persoonlijk monument opgericht voor de slachtoffers. Alle stenen die door heel Europa zijn/worden gelegd vormen met elkaar ‘Das KunstDenkmal STOLPERSTEINE’.(https://www.stolpersteine.eu/en/home). Elke Stolperstein wordt geplaatst op de plek waar de slachtoffers voordat ze werden verplicht te vertrekken vrijwillig hebben gewoond: met andere woorden, de plek die ze beschouwden als hun thuis. Bijna alle Joodse Velsenaren werden op een zeker moment verplicht om uit Velsen naar Amsterdam te vertrekken. Voor de meesten is dat tussen 2 en 6 maart 1942.
Historische Kring Velsen
De werkgroep die onderdak vindt bij de Historische Kring Velsen (HKV) onderzoekt waar de mensen precies hebben gewoond, informeert de nabestaanden, neemt contact op met de huidige bewoners en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd worden over de geschiedenis van hun huis. Een Stolperstein bestaat uit een betonnen steen met een messing plaatje waarin de naam en de geboorte- en sterfdatum is ingegraveerd. De stenen moeten ruim van te voren worden besteld want er bestaat een lange wachtlijst. De eerste stenen zullen waarschijnlijk ergens in de zomer van 2024 geplaatst worden. Gunther Demnig, de bedenker van het KunstDenkmal Stolpersteine en de ontwerper van de stenen, wil graag de eerste Stolpersteine in een gemeente zelf plaatsen: dat heeft hij in oktober 2018 met de 15 Stolpersteine voor de meisjes van het voormalige Huize Dina in Velsen gedaan.
Geïnteresseerden en mensen die informatie hebben of dit initiatief willen ondersteunen kunnen contact opnemen via onderstaand mailadres. Bijdragen om de kosten te dekken die voor het plaatsen van de Stolpersteine gemaakt moeten worden, kunnen worden overgemaakt op bankrekening NL60INGB0001143443 t.n.v. Hr. RJ.Redeker en Mw. A.M.Redeker-Eichhorn. o.v.v.: Stolpersteine Velsen. Meer informatie: t.bos@quicknet.nl.
Het plaatsen van Stolpersteine in Velsen is een vervolg op het in mei verschenen boek ‘Op zoek naar een plaats om thuis te komen’, door Trudi Bos. Foto: Erik Baalbergen