IJmuiden – Al zestien jaar verzorgt Marya Dekker, samen met een team van vrijwilligers, zwerfkatten in het havengebied van IJmuiden. Waar mogelijk neemt ze katten mee naar een eigen opvangaccommodatie in Velsen-Noord en probeert ze om een nieuwe eigenaar voor het dier te vinden. De stichting van waaruit wordt gewerkt, is afhankelijk van donaties, maar een collecte houden zit er, door de coronamaatregelen, niet in. Marya hoopt op girale giften, die tijdelijk door enkele sponsors nog eens flink worden opgehoogd.
Onze verslaggever is pas enkele minuten aanwezig in één van de kattenverblijven, als kater Shoefi op schoot springt. ,,Shoefi is eigenlijk zijn naam, maar we noemen hem Sjoerd’’, zegt Marya. Ongeveer vier jaar geleden deed de eigenaar wegens persoonlijke omstandigheden van twee katers, broers van elkaar. De een leed aan suikerziekte en overleed intussen, Shoefi slijt nu zijn oude dag in gezelschap van een aantal andere katten in deze opvanglocatie. ,,We hebben één keer geprobeerd om hem te herplaatsen, maar dat ging niet goed. Kleinkinderen wilden met hem spelen, terwijl hij liever met rust gelaten wilde worden. Ze hebben Shoefi toen vrij snel weer teruggebracht. We hebben besloten om hem niet nog een keer te herplaatsen.’’ In totaal verblijven er ongeveer vijftig katten op deze locatie, verdeeld over drie verblijven. In de haven van IJmuiden worden nog meer katten verzorgd, dat zijn er naar schatting vijfenzeventig. ,,We voeren ze op zeven verschillende plekken, vroeger waren dat wel twintig plekken. Toen waren we ongeveer 2,5 uur per dag bezig met voeren. We zien nu de vruchten van ons werk in de beginjaren. Het aantal katten neemt af.’’
Als in het havengebied een onbekende kat wordt aangetroffen, proberen Marya en haar vrijwilligers eerst om te achterhalen waar het dier thuishoort. Lukt dat niet, dan wordt de kat in opvang genomen en gecastreerd. Maar sommige katten zijn zo verwilderd dat ze in de opvanglocatie niet goed te houden zijn. In dat geval gaan ze terug naar de haven en krijgen ze daar elke dag te eten. Veel katers blijken de ziekte AIDS onder de leden te hebben en redden het niet. ,,Daarom is het belangrijk dat katers altijd gecastreerd worden, zo voorkomen we dat die ziekte zich verder verspreidt.’’ Voordat Marya het verzorgen van de katten in 2004 overnam van haar voorgangster Paula, werkte ze parttime voor een tekstbureau. Nadat ze arbeidsongeschikt werd, besloot ze om zich te gaan inzetten voor de zwerfkatten. Om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij, maar vooral ook uit pure dierenliefde. Ze vertelt: ,,Ik ben geen mensenmens, daarom ben ik met dieren gaan werken. Ik besefte niet dat je dan juist heel veel met mensen moet werken.’’ Dat geldt voor het opsporen van baasjes en het herplaatsen van katten, maar ook voor het werken met de achttien vrijwilligers.
De grootste voldoening haalt Marya uit het zien opbloeien van een verwaarloosde, verwilderde kat. ,,Gewoon door het dier een stukje vertrouwen te geven, want daar gaat het vaak mis.’’ In de afgelopen maanden zagen Marya en haar vrijwilligers vaker zwaar vermagerde katten op straat lopen. ,,Misschien van eigenaren die vastzitten in het buitenland door de coronacrisis? We weten het niet.’’ Feit is dat het opvangen en verzorgen van alle katten veel geld kost. ,,Jaarlijks zijn we 50.000 euro kwijt aan onder meer voer en kosten voor de dierenarts. In 2019 werd door onze collectanten 2000 euro opgehaald en dat geld missen we dit jaar. Dat staat gelijk aan twee maanden dierenartskosten.’’ Daarom is Marya nu gestart met de 50%-actie, die ze ook rond de kerstdagen heeft gehouden. Van alle donaties die deze maand worden overgemaakt met daarbij de vermelding 50%-actie, wordt het bedrag door twee sponsors en een particulier met 50% verhoogd. Bovendien wordt het gedoneerde bedrag tot een maximum van 1250 euro vanuit een fonds van Stichting Dierenlot verdubbeld.
Kijk op www.zwerfkattenijmuiden.nl voor de donatiemogelijkheden. (Bos Media Services)