Ruim 40 jaar was hij ‘Steentjes van het Ichthus’, de aardrijkskundedocent. Volgens collega’s onuitputtelijk, bevlogen en altijd betrokken. Als bevlogen docent maakte hij zijn vak levend voor duizenden leerlingen. Leerlingen gingen met hem mee op excursie naar Moskou en Siberië, waar zij kennis maakten met het land en het volk. Maar ook ging hij met zijn groep op landschapsexcursie in Nederland, waar hij in een dag de verschillen liet zien en proeven tussen Noordwijk en Hilversum. Want een beetje klei en zand proeven hoorde er ook bij.
,,Een boeiend vak’’, zegt Steentjes. ,,De wereld speelt zich buiten voor je ogen af. Aardrijkskunde is een vak in ontwikkeling, omdat de wereld steeds verandert. Net als het onderwijs trouwens.’’ Want in zijn 41 jaar als docent kreeg hij te maken met de verschillende onderwijssystemen, van Mammoetwet naar Tweede Fase en het huidige onderwijsstelsel met steeds wisselende exameneisen. Zelf was Steentjes eigenlijk niet zo van de regeltjes. ,,Ik kom uit de flowerpower-tijd, dan weet je het wel’’, lacht hij. ,,Maar als je dan in een onderbouwklas terecht komt met ondernemende leerlingen die een beetje ondeugend zijn, dan merk je dat die regels toch wel hun nut hebben.’’
Steentjes studeerde sociale geografie aan de universiteit en er achteraan een extra jaar om les te kunnen geven in aardrijkskunde. In 1963 solliciteerde hij samen met studiegenoot Gerard Remmers naar een duo-baan. Iets waar nog wel eens vreemd tegenaan gekeken werd in die tijd. Remmers werd later pater, maar Steentjes bleef zijn hele onderwijscarrière op het Ichthus Lyceum, altijd als parttime docent, voor vier dagen per week. ,,Zo had ik alle tijd om lessen en reizen voor te bereiden’’, vertelt hij. ,,Ik heb het lesgeven nooit te zwaar gevonden, omdat het mijn passie is en ik het heerlijk vind om met jonge mensen om te gaan. Ik deed ook graag wat extra’s dat maakte het leuk. Zo heb ik jarenlang op 31 januari een Koninklijke Borrel gehouden. Dan kwam ik in mijn speciaal gemaakte rood, wit blauwe pak op school en schonken we een oranjebittertje en sinaasappelthee. En we stuurden ook altijd een kaart naar de Koningin.’’
Hoewel Steentjes alle leerlingen van het Ichthus wel les heeft gegeven, werd hij later bij de bovenbouw ingezet. De laatste twee jaar werkte hij als teamleider van de bovenbouw als begeleider van leerlingen. Met zijn leerlingen, hun ouders en zijn collega’s heeft hij altijd een speciale band gehouden. Nu hij met pensioen gaat, wil hij een fietstocht naar Santiago de Compostela maken. Ook is hij begonnen met een studie theologie.
Als afscheidscadeau heeft hij een boom uitgekozen die hij vrijdag op het schoolplein zal planten. Maar ook laat hij zijn school iets anders bijzonders na, namelijk Stichting Vrienden van het Ichthus Lyceum, die onderlinge contacten tussen (oud)leerlingen bevordert, een grote wens van Gerard Steentjes. Afscheid nemen kan zaterdag vanaf 16.30 uur in het Ichthus Lyceum voor (oud)leerlingen en (oud)collega’s. Aanmelden via info@ichthuslyceum.nl of via een berichtje op de Facebook-pagina ‘Steentjes is een kei’. Graag in verband met de catering aangeven of men komt voor het middag- (vanaf 16.30 uur) of het avondprogramma, vanaf 19.30 uur, of beide. (Karin Dekkers)