Regio- Het aantal LHBTIQ+-ers in Kennemerland dat het afgelopen jaar te maken had met discriminatie, beledigende opmerkingen of agressie vanwege hun genderidentiteit of seksuele gerichtheid is toegenomen naar 44%. In 2022 was dit nog 28%. Deze toename zien we zowel in de eigen straat of woonwijk, in de openbare ruimte als op het werk.
Dit blijkt uit het Pink Panel-onderzoek 2024 van Discriminatie.nl Kennemerland (het antidiscriminatiebureau) naar sociale acceptatie en veiligheid onder lesbiënnes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse en queerpersonen.
35% van de respondenten heeft in de openbare ruimte te maken gehad met agressie, mensen die hen lastigvallen en beledigende opmerkingen. In 2019 was dat 21%. In de eigen straat of woonwijk heeft 20% van de respondenten last gehad van discriminatie-incidenten. In 2019 was dat 12%. Ook op het werk ervaart de doelgroep meer vervelende, en ook discriminerende opmerkingen. Enkele citaten uit het onderzoek: ,,Klanten maken opmerkingen over transgenders, zoals: ‘Die zijn de wereld aan het verpesten,’ etc. Ze weten niet dat ik trans ben.” ,,Een leidinggevende vond dat mannen achter de kassa alleen maar homo’s konden zijn.”,,Een collega zei, toen ik meldde dat ik naar de kapper zou gaan: ‘Laat je een pottenkapsel knippen?’’
Aanpassen gedrag en voorzichtiger
Een zorgwekkende trend is dat LHBTIQ+-ers hun gedrag aanpassen en voorzichtiger zijn geworden in wie ze over hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit vertellen. Tijdens het uitgaan past 77% van de respondenten diens gedrag aan. In de eigen straat durft men minder hand in hand te lopen (gedaald van 62% in 2022 naar 50% in 2024) of te kussen (van 47% naar 34%).
Jongeren en queer/trans/non-binaire personen
Bij de groepen jongeren en queer/trans/non-binaire personen, die wij bij de uitkomsten apart hebben uitgelicht, zijn de resultaten nog somberder.
Discriminatieklachten
Het aantal discriminatie-incidenten op grond van (homo)seksuele gerichtheid, gemeld bij het Discriminatie.nl/ Kennemerland en de politie, stijgt al jaren en is in 2023 verder toegenomen naar 55, van 42 in 2022. De uitkomsten laten zien dat veiligheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+-ers niet vanzelfsprekend zijn. Vijf van de negen gemeenten in Kennemerland hebben Regenboogbeleid, waaronder de gemeente velsen. Het is belangrijk dat we in gesprek gaan over hoe we de negatieve tendens kunnen keren.
Over het Pink Panel onderzoek
Vrijdag 11 oktober is het Coming Out dag. Discriminatie.nl Kennemerland publiceert op deze dag om de twee jaar nieuwe Pink Panel-onderzoeksuitkomsten naar veiligheid, sociale acceptatie en ervaring met discriminatie van LHBTIQ+-ers. Doordat al 15 jaar systematisch wordt gemeten, is het Pink Panel een uniek meetinstrument. De resultaten staan in een speciale feitenkaart. In 2024 hebben 372 LHBTIQ+-ers de Pink Panel enquête ingevuld.
De Pink Panel feitenkaart wordt op 11 oktober in Haarlem, Velsen en Zandvoort gepresenteerd aan politiek en burgers.
De feitenkaart en aanvullende notities over jongeren en queer/trans/non-binaire personen zijn in de week van 11 oktober te downloaden op https://discriminatie.nl/kennemerland/. Afbeelding Pixabay