Driehuis – Dinsdagavond 19 april vond in het Ichthus Lyceum aan de Wolff en Dekenlaan de startbijeenkomst plaats over de nieuwbouwplannen tussen Huis ter Hagen, De Luchte en de spoorlijn. Het projectteam, waarin vertegenwoordigers van Gemeente Velsen, projectontwikkelaars Amvest en Heijmans en communicatiebureau De Wijde Blik ontvingen meer dan 200 belangstellenden, die zich via een tijdslot hadden ingeschreven.
Door Arita Immerzeel
Celine Bast, gastvrouw van het projectteam, is blij met de grote opkomst. ,,We gaan iets langer door, zodat we geen nee hoefden te verkopen. We staan namelijk open voor alle ideeën. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken, ook in de themasessies die nog zullen volgen. We gaan het gesprek graag aan.” De drie thema’s waar zij op doelt, zijn Openbare ruimte & groen, Verkeer, parkeren & ontsluiting en tot slot Stedenbouwkundige opzet en ontwerp. De sessies zullen in mei en juni plaats gaan vinden.
De start- of ook wel informatiebijeenkomst is vormgegeven, door een aantal panelen, die ondersteunen bij het van gedachten wisselen tussen bewoners van Driehuis en het projectteam. Zo vraagt Ben Kaptein, vormgever, aan Driehuizenaar Paul Post wat er nodig zou zijn om zijn dagelijkse wandeling met zijn hond niet door Beeckestijn te maken, maar voor de Zuidoostrand te kiezen. Ben legt uit, dat er woonvormen gekozen zullen gaan worden, die elementen van een landgoed vertegenwoordigen. Paul vraagt welke woonvormen dat dan zullen zijn? Is het voor hem zelf, of voor zijn kleinkinderen? Er worden echter geen uitspraken over woningtypes gedaan, al valt bij een ander themabord het getal van 130 woningen en vierhoog. Martijn Mewe is wellicht wel geïnteresseerd in een appartement, als zijn kinderen het huis uit zijn. Hij vraagt zich af hoe duurzaam er gebouwd gaat worden? En of er rekening wordt gehouden met de natuurwaarde? Komen er bijvoorbeeld deelauto’s, zodat er geen blik in de de nieuw te realiseren woonwijk zal zijn? Of beperkingen als maximaal één auto per huishouden? Martijn wordt van harte uitgenodigd zijn ideeën op te schrijven en in de themasessies over dit onderwerp mee te gaan denken. Bewoner van de Lodewijk van Deyssellaan Joke Steur loopt rood aan bij het themabord over parkeren en het verkeer. ,,Ik heb ook deel genomen aan alle zoombijeenkomsten over dit onderwerp. Het is een drama. De Lodewijk van Deyssellaan is nu al heel druk, zeker op zondag. Het personeel en bezoekers van de tehuizen parkeren aan beide kanten, de weg is daardoor smal en gevaarlijk. Ook de stoep is nu al niet te gebruiken door rollatorgebruikers! Hoe moet dit? De riolering is 70 jaar oud, als de weg opengebroken wordt, is er geen mogelijkheid dat hulpdiensten ter plekke kunnen komen. Ik vind het absoluut geen feestje, dit hele plan!” Lid van het projectteam Daan van Straten vraagt of Joke oplossingen kan aandragen? Ze kan ook in de pen klimmen om schriftelijk mee te denken, hetgeen zij ook wat verder doet. Op plakbriefjes in hartjesvorm vult zij haar wensen in: bereikbaarheid van de tehuizen voor hulpdiensten geen drempels en een goed parkeerbeleid.
Bewoner van de wijk Wim van den Berg heeft een rekensom losgelaten op de nieuwbouwplannen. Terwijl hij het vragenformulier invult, wat bij het verlaten van de startbijeenkomst achtergelaten kan worden, vertelt hij dat op de 2,7 hectare, die bebouwd gaat worden, 130 woningen gepland zijn. Hij vraagt zich af, hoe dat in een landgoedkarakter gerealiseerd kan worden? Bewoner Jan Hulscher heeft vernomen dat de woningen niet voor Velsenaren alleen zijn bedoeld. Hij schrijft zijn bedenkingen nauwkeurig op om te worden gehoord.
Hoe iemand te verleiden om naast een spoorlijn te gaan wonen, waar in ieder geval vier keer per uur een trein langsrijdt en ‘s nachts goederenvervoer langs dendert, is voor het projectteam nog een hele kluif. Zeker als het een Driehuizenaar betreft, die in het groen in een dorps karakter woont. Op één van de plakbriefjes staat de wens ‘een beweegtuin voor ouderen.’ En de bak voor aanmeldformulieren voor de themasessies is vol. Wordt vervolgd.
Foto: Arita Immerzeel