Velserbroek – De twintigste editie van het jaarlijkse biljarttoernooi in wijkcentrum De Hofstede is voorbij. Afgelopen zaterdagmiddag speelden de teams van de Dukdalf en het Visserhuis de finalewedstrijd, de biljarters van de Dukdalf mochten de wisseltrofee dit jaar in ontvangst nemen. Een zeer nipte overwinning, want de finale eindigde met 77-76 als eindstand. Eerder op de dag was de strijd tussen Hofstede A en Heerenduinen om de derde en vierde plaats al beslecht in het voordeel van de thuisploeg.
Biljartclub De Hofstede telt veertig leden en speelt wekelijks op twee volle dagen de biljartpartijen op de tafels van het wijkcentrum aan de Aletta Jacobsstraat. Het grote biljarttoernooi, dat jaarlijks in januari wordt georganiseerd, is eigenlijk een evenement om het nieuwe jaar mee in te luiden. ,,Het sociale aspect is hierbij het belangrijkste”, vertelt penningmeester John Warmerdam. Hij zit tijdens de finalewedstrijd achter de jurytafel, samen met secretaris Stef Jansen en wedstrijdleider Henk de Bouvrė, die tevens bestuurslid van de biljartclub is. ,,Het speelniveau ligt hier niet zo hoog”, weet Warmerdam. ,,Een goede librespeler maakt wel vijfhonderd caramboles per beurt. Hier maken ze er soms maar eentje. Maar dat maakt niet uit. Dit toernooi is vooral een grote reünie.” Acht teams van verschillende biljartclubs uit de regio hebben zich voor deelname ingeschreven. Het zijn twee teams van de organiserende club en verder teams van de Dukdalf, Velserbroek, het Terras, Heerenduinen, de Watertoren en het Visserhuis. ,,Vroeger waren er nog twee andere jaarlijkse toernooien. In het Terras werd in het voorjaar een toernooi georganiseerd en in het Visserhuis in september. Nu zijn we nog de enige.”
Alle pogingen van biljartclubs ten spijt, het biljarten blijft nog altijd een bezigheid voor mensen op leeftijd. ,,De gemiddelde leeftijd is hier 70-plus. Het spel is niet flitsend genoeg voor jonge mensen. Zij kiezen liever voor een andere spelvorm, zoals pool of snooker”, meent John Warmerdam. Henk de Bouvré vult aan: ,,En je wilt als vader ook niet dat je zoon van zestien in de kroeg komt. Dus het wordt ook niet aangemoedigd om te gaan biljarten. Biljartscholen zijn er nauwelijks nog, dus als wilt spelen, kom je meestal in een kroeg terecht.” De hoge gemiddelde leeftijd leidt er helaas wel toe dat de organisatoren regelmatig een overlijdensbericht van een voormalig deelnemer ontvangen. Dit jaar deed zich zelfs een zeer bizar en schokkend sterfgeval voor. Een speler, die op zaterdag 4 januari nog met zijn team in actie kwam, is op maandag 6 januari totaal onverwacht overleden. ,,We hebben een minuut stilte in acht genomen. En later in de maand nog een keer, toen we het bericht krijgen dat een voormalig deelnemer was overleden. Die man heeft jarenlang meegedaan.” Het voltallige deelnemersveld bestaat dit jaar uit mannen. Dames melden zich maar zelden aan: ,,We hebben zelf één vrouwelijke speler gehad in de Hofstede, maar zij is verhuisd. Er waren voorheen ook twee vrouwelijke spelers bij bezoekende clubs, maar die clubs hebben zich dit jaar niet ingeschreven.”
Terwijl de finalewedstrijd de climax nadert, wordt het zaterdagmiddag steeds drukker in de zaal. Vlakbij de twee biljarttafels zijn stoelen neergezet, waar de spelers van ander teams de verrichtingen van de finalisten nauwgezet volgen. Af en toe klinkt een applausje of een kreet van medeleven. De enige jongere bezoekers blijken de zoon en kleindochter van een deelnemer te zijn. Achterin de zaal hebben de vrouwelijke bezoekers zich verzameld. Met de voortgang van de wedstrijd houden ze zich niet bezig, ze zijn vooral gekomen om gezellig met elkaar te kletsen en later in de middag te genieten van het optreden dat IJmuidenaar Cock Zwanenburg zal verzorgen. De zanger stond overigens eerder op de dag nog zelf met een keu in de hand, want hij biljart zelf in het team van de Watertoren. ,,Ik klaverjas liever”, zegt de 90-jarige Nel Schol. Ze is onlangs verhuisd naar de Hofstede en grijpt deze kans aan om zich gezellig onder de andere bewoners te begeven. Voorheen speelde ze haar favoriete kaartspel met vaste partners, maar: ,,Die zijn allemaal de pijp uit. Nu klaverjas ik op mijn tablet. Dat doe ik graag, want dan gaat de tijd sneller als je ergens op moet wachten.” Naast haar zit Anneke de Bouvré, de echtgenote van wedstrijdleider Henk. Hoewel haar man al vele jaren actief met de biljartsport bezig is, heeft ze zelf nooit overwogen mee te gaan doen. ,,Ik ga niet met die mannen mee hoor. Als hij ’s avonds weg gaat, dan doe ik de deur op slot en zet ik de televisie aan.” (Tekst / Foto’s: Bos Media Services en aangeleverd)
De eindstand:
- Dukdalf
- Visserhuis
- Hofstede A
- Watertoren
- Heerenduinen
- Velserbroek
- Hofstede B
- ’t Terras
Henk de Bouvrė was met 250 punten de beste speler van het toernooi.