Velsen – Het college van burgemeester en wethouders is erin geslaagd een sluitende begroting voor 2020 te presenteren. Daarvoor moet echter wel een bedrag van ruim 3,3 miljoen euro uit de algemene reserve worden gehaald. Het weerstandsvermogen daalt daardoor licht, maar blijft nog ruim boven de door de gemeenteraad vastgestelde norm.
Het is voor gemeenten momenteel erg lastig om financieel het hoofd boven water te houden. De stad Den Haag maakte bijvoorbeeld in de afgelopen week bekend dat daar een tekort van 70 miljoen euro moet worden overbrugd. In Velsen lijken de problemen met een gat van ‘slechts’ 3,3 miljoen euro nog mee te vallen, maar: ,,Het water staat tot aan onze lippen’’, aldus financieel wethouder Jeroen Verwoort. Als oorzaak van de financiële tegenwind noemt hij de wijze waarop de gemeenten vanuit het Gemeentefonds door het Rijk worden gefinancierd. Als de landelijke overheid in een bepaalde periode minder geld uitgeeft, moeten de gemeenten het in de periode daarna ook met minder geld doen. Dat systeem gaat volgend jaar op de schop, Verwoort noemt die ontwikkeling heel spannend.
Het grootste punt van zorg voor veel gemeenten is het beheersen van de kosten in het sociaal domein. In de afgelopen jaren werden vanuit het Rijk een aantal decentralisaties doorgevoerd, gemeenten kregen onder meer de touwtjes voor het aanbieden van jeugdzorg en voorzieningen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zelf in handen. Alle geldstromen die omgaan in het sociaal domein vormen tezamen ongeveer de helft van de totale gemeentelijke begroting. Verwoort: ,,Alleen al voor 2020 hebben we ongeveer twee miljoen euro vanuit eigen middelen moeten inzetten voor het sociaal domein.’’ De wethouder licht toe dat, zelfs als het college ervoor zou hebben gekozen om helemaal geen nieuw beleid meer te realiseren, er al een tekort van 2,2 miljoen euro zou ontstaan over drie jaar.
Het college is om die reden terughoudend geweest in het maken van nieuw beleid, maar heeft toch kans gezien om een aantal ambities uit het collegeprogramma te vertalen naar concrete acties. Zo wordt inmiddels al gewerkt aan het project ‘Van Grijs Naar Groen’, waarbij in samenspel met de inwoners stenige (grijze) gebieden in de gemeente een groener uiterlijk krijgen door het plaatsen van bomen of struiken. Het nadrukkelijker samen met inwoners werken aan nieuwe plannen wordt ook op andere beleidsterreinen zichtbaar. Daarnaast wordt ook de dienstverlening van de gemeente verbeterd, zo kunnen inwoners over enige tijd een nieuw paspoort thuisbezorgd krijgen. Verder gaat de gemeente zelf het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid, door het eigen vastgoed aan te pakken. Zo zal bijvoorbeeld het zwembad worden verduurzaamd, waardoor aanzienlijk op stookkosten kan worden bespaard.
De gemeente Velsen is zeer in trek bij bedrijven die actief zijn in de wind-offshore. De toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven om deze branche te faciliteren leidt ertoe dat, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en andere partners de Averijhaven zal worden omgevormd tot Energiehaven. Door een greep te doen in de algemene reserve van de gemeente hoeven de inwoners niet op te draaien voor het dichten van het gat in de begroting. De woonlasten zullen volgend jaar gemiddeld met een tientje stijgen. Eigenlijk zou de stijging, door de gestegen huizenprijzen en de reguliere inflatiecorrectie, hoger zijn, maar een daling van de riool- en afvalstoffenheffing compenseert dit voor een belangrijk deel. Op basis van de huidige cijfers vanuit het Rijk verwacht het college in periode van 2021 tot en met 2023 minder turbulentie, waarbij 2022 er vooralsnog met een tekort van ruim een half miljoen het minst rooskleurig voor staat. (Tekst: Bos Media Services, foto: Pixabay)