Santpoort – De oorlog in Oekraïne raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Een oorlogsdreiging op relatief geringe afstand van Nederland, waarbij veel onschuldige mensen de dood vinden. Ook Santpoorter Roel Pomp kijkt met afschuw naar de beelden die het nietsontziende optreden van de Russische president Poetin teweeg brengen. In zijn nieuwe boek ‘Nee, nergens om, maar om elkaar’ legt hij een tussen gewelddadige acties als deze en het Bijbelverhaal. Een boek over bijbels humanisme in een inhumane wereld, waarbij niet alleen verschillende Bijbelboeken en theologen worden besproken, maar ook filosofen als Nietzsche en Camus aan het woord komen.
Door Raimond Bos
Roel Pomp (1932) studeerde theologie in Utrecht en was vervolgens als dominee op verschillende plaatsen in zijn geboortestreek in Drenthe actief. In 1974 kwam hij naar de regio IJmond om er als industriepastor bij Hoogovens aan de slag te gaan. Door een bezuinigingsmaatregel zag hij zich acht jaar later genoodzaakt om naar een andere betrekking uit te kijken. In de jaren daarna combineerde hij een functie als geestelijk verzorger in het Haarlemse verpleeghuis Boerhaave met een baan als godsdienstdocent op een school in Haarlem-Noord. Eind jaren 80 zette hij een punt achter zijn onderwijscarrière, tot 1997 bleef hij verpleeghuispastor. In coronatijd begon hij aan het schrijven van zijn nieuwe boek. Hij vertelt: ,,Ik heb nu de leeftijd van negentig jaar bereikt. Ik wilde graag duidelijk maken wat voor mij de strekking is van het Bijbelse geloof.’’
In het boek laat Roel Pomp de wereldgeschiedenis passeren, die zich veelal kenmerkt door overheersing, wreedheid en geweld. Hij concludeert: ,,Wij leven in een andere tijd en een andere cultuur, maar elke dag horen en lezen wij berichten over wreedheid en barbarij net als in de Bijbelse tijden en culturen. Ook wij worden uitgenodigd om de Joodse God te volgen met dezelfde ervaringskracht en intensiteit als toen, nu vanuit ons moderne levensgevoel, dat er iets aan dat alles ten grondslag ligt, dat we niet kennen en misschien wel nooit zullen kennen, maar waarvan we beseffen dat het er is.’’ Het boek is pas recent voltooid, de oorlog in Oekraïne was toen al uitgebroken. De auteur noemt de situatie in het Oost-Europese pand ‘beangstigend’, met name vanwege de dreigende kernoorlog, die door velen gevreesd wordt.
Wie de loop der geschiedenis volgt, komt al snel tot de conclusie dat dergelijke taferelen in feite van alle tijden zijn. Roel Pomp: ,,Lang geleden is er ook een andere geschiedenis begonnen, een volksbeweging gericht op solidariteit. Uit de diepte van hun ellende hebben Joodse dwangarbeiders een stem gehoord. Waarvandaan? Weten ze niet, maar ze ervaren het als een roeping: in een inhumane wereld een humane samenleving opbouwen. In de Bijbel, een bonte verzameling gebeurtenissen, gaat het over de opkomst en ondergang van dat experiment. Ongehoord in die tijd, soms even zichtbaar, dan weer afgeremd door krachten van buitenaf, maar ook van binnenuit. Een cultuur- en gedragsverandering kost tijd. De molens van de geschiedenis draaien langzaam.‘’ De titel van het boek refereert aan de levensvisie van Jezus: ,,Jezus komt op voor armen, zieken en rechtelozen, belangeloos, ‘nee, nergens om, maar om elkaar’. Het tintelt van hoop en solidariteit onder het volk.’’
Het boek ‘Nee, nergens om, maar om elkaar’ van Roel Pomp is verkrijgbaar bij boekhandel Bredero in Santpoort-Noord en ook rechtstreeks bij de auteur zelf aan de Roosenbeeklaan 4a in Santpoort-Noord. Neem vooraf even contact op via e-mailadres roelpomp@outlook.com of telefoonnummer 06 49932782.
Foto: aangeleverd