Regio – De jaarwisseling is voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Maar het is wel belangrijk om stil te staan bij de risico’s en rekening te houden met de veiligheid en gezondheid van mensen en dieren om je heen. Zo maken we er samen een gezellige én veilige jaarwisseling van!
Tijdens de jaarwisseling staan hulpdiensten, zoals de meldkamer, politie, brandweer en ambulance, klaar voor noodgevallen. Dat is een fijn idee. Maar veiligheid begint bij ons allemaal. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de meldkamer van het alarmnummer 112 ook tijdens de jaarwisseling goed bereikbaar blijft. ,,Bel het gratis nummer 112 bij elke levensbedreigende situatie of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Ook de app 112NL kan daarvoor gebruikt worden. Vooral handig voor doven, slechthorenden of anderstaligen om snel hulp te vragen’’, vertelt Marjolijn Dolfin, hoofd meldkamer Noord-Holland. Tijdens de jaarwisseling is het extra druk voor hulpdiensten. ,,We werken met maximale bezetting, ook in de rest van Nederland zijn de meldkamers opgeschaald. Want zeker rond middernacht en de eerste twee uur in het nieuwe jaar, wordt de grootste drukte verwacht voor alle hulpdiensten.’’ Naast de ‘normale’ calamiteiten is er extra drukte door vuurwerk-gerelateerde meldingen. ,,Voorkomen van ongelukken blijft altijd beter dan genezen, toezicht van ouders op kinderen en jongeren voorkomt veel leed.’’
Wie bel je wanneer?
Om ervoor te zorgen dat 112 vrij blijft voor echte noodsituaties, is het goed om te weten wie je waarvoor kunt bellen:
· Vuurwerkschade aan huis of tuin:
Probeer de schade zelf tijdelijk te herstellen. Neem zo nodig contact op met je verzekering.
· Schade aan meubilair in de openbare ruimte:
Meld schade, zoals een kapotte prullenbak of abri, bij de gemeente. Dit kan vaak via een formulier op de website van de gemeente, een app of telefonisch.
· Kleine brand buiten in een vrije omgeving:
Bel 0900 0904 (geen spoed, maar wel brandweer nodig). Bijvoorbeeld bij brand in een vrijstaande prullenbak.
· Overlast door vuurwerk, veroorzakers bekend:
Meld dit bij de politie via politie.nl/vuurwerk of bel 0900 8844 (geen spoed, wel politie).
· Brand, direct levensgevaar of twijfel:
Bel altijd 112. De meldkamer stuurt de juiste hulpdiensten.
Vuurwerk
Het afsteken van vuurwerk mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Niet al het vuurwerk mag dan worden afgestoken. Het is bijvoorbeeld verboden om knalvuurwerk zoals rotjes of Chinese rollen te af te steken. Sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) mogen wel. Categorie F1 vuurwerk is het hele jaar toegestaan voor mensen vanaf 12 jaar. Alle vuurwerk mag uiteraard alleen worden afgestoken buiten de vuurwerkvrije zones die de meeste gemeenten hebben aangewezen.
Meer informatie over veilig vuurwerk afsteken staat op de website van de brandweer: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/vuurwerk-afsteken. Heb je overlast van verboden vuurwerk? Als je weet wie de veroorzaker is, vul het formulier in op politie.nl/vuurwerk of bel 0900 8844.
Wensballonnen
Wensballonnen zien er mooi uit, maar zijn helaas niet zonder risico. Door hun open vlam kunnen ze brand veroorzaken. Daarom raadt de brandweer het gebruik van wensballonnen af. Wil je er toch een oplaten? Controleer dan eerst de regels op de website van de brandweer: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/wensballonnen.
Fotobijschrift:
Afbeelding: Politie / Brandweer