Velserbroek – Eindelijk was het zo ver, het idee waarmee de leerlingen van basisschool de Rozenbeek de Philip de Roo-prijs wonnen op de Klimaattop 2021 is in aangepaste vorm werkelijkheid geworden. Hun lumineuze idee was om alle lantaarnpalen in Nederland op zonne-energie te laten werken. Dat is voorlopig nog niet mogelijk om allerlei praktische redenen maar de gemeente ging naar aanleiding hiervan wel op zoek naar een nog duurzamere oplossing. En dat werd middels een symbolische handeling met een enorme groene stekker officieel gemaakt. Met ingang van 1 januari 2022 is het stroomverbruik van de gemeente 100% CO2-neutraal.
Door Ingeborg Baumann
Philip de Roo-prijs
De moeder van Philip de Roo en zijn broer Michiel zijn aanwezig bij de feestelijke handeling. Philip is ambassadeur van de Kinderklimaattop en uit de gesprekken met de leerlingen van de Rozenbeek blijkt dat juist kinderen zich best bezorgd maken over het klimaat. De Roo is zelf op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Elk jaar wordt de Philip de Roo-prijs toegekend aan één van de deelnemende scholen. In 2021 heeft een jury met daarin onder andere de broers van Philip de prijs dus uitgereikt aan groep 7 van De Rozenbeek. Een geweldige eer en met reden: de kinderen kwamen met een in principe heel simpel maar slim plan.
Het lumineuze idee
De leerlingen hadden samen bedacht dat alle lantaarnpalen in Nederland op zonne-energie zouden moeten werken. Gemeente Velsen heeft de afgelopen tijd onder aanvoering van wethouder duurzaamheid Sebastian Dinjens met man en macht nagedacht hoe dit idee in de praktijk kon worden gebracht. Er bleken praktische haken en ogen aan vast te zitten. Lantaarnpalen met een eigen zonnecollector bestaan al. Alleen zijn deze niet zo betrouwbaar. De accu’s van de lantaarnpalen moeten alle stroom die overdag wordt opgewekt opslaan voor het gebruik in de nacht. Als de zon een dag niet schijnt, kan dat dus ’s nachts een probleem worden. En ze hebben ook een kortere levensduur dan andere lantaarnpalen, ook niet erg duurzaam dus. De gemeente ging daarom op zoek naar een nog duurzamere oplossing.
CO2 neutrale verlichting
En die meest duurzame oplossing is uiteraard om de hele gemeente volledig te verlichten met groene energie. Dit kan door het energiecontract over te sluiten. Met ingang van 1 januari 2022 is de gemeente daarom overgestapt op een nieuw stroomcontract dat 100% in Nederland opgewekte stroom uit zon en wind gebruikt. Daarmee is het stroomverbruik van de gemeente 100% CO2-neutraal. Én werd en passant een persoonlijk doel van Sebastian Dinjens gehaald, hij heeft zichzelf gezien in het Jeugdjournaal. Overigens vindt Dinjens het idee van de lantaarnpalen met zonnepaneel nog steeds erg slim. ,,Het idee ligt er om het Egelantierspad in het duingebied van IJmuiden te gaan verlichten met zulke lantaarnpalen. Daar zou het kunnen eventueel. We blijven onderzoeken of het uitvoerbaar is.’’
Juf doe de lichten uit!
Leerkracht Mariska Goede is trots: ,,Voordat Zapp your Planet kwam filmen waren we al erg bezig met duurzaamheid. Er waren meer goede ideeën. De leerlingen zijn heel erg bewust en hebben het er constant over. Ook in vrije opdrachten. ‘Juf doe je de lichten uit, moeten we het afval op school ook niet scheiden?’ De jeugd is er echt goed mee bezig.’’ Dat kun je ook merken aan de opmerkingen van Amber, Marit en Julia. Super serieus zegt Amber (11): ,,Het is heel goed dat we steeds meer zonne-energie gebruiken. Ik maak me wel een beetje zorgen aangezien het allemaal maar door- en doorgaat met de CO2 uitstoot en de klimaatverandering steeds slechter wordt.’’ Marit valt in: ,,Er blijft niets meer over van de wereld als het zo doorgaat.’’ Julia (12) is het daarmee eens: ,,We zijn er thuis ook mee bezig, we splitsen het afval en doen zo veel mogelijk op de fiets.’’ Ze hebben nog meer duurzame plannen: ,,De elektrische auto’s moeten goedkoper worden en de benzine duurder.’’ Dat laatste is gelukt maar de reden daarvoor is schrijnend en verdrietig. Ook is het schokkend dat de meisjes zeggen: ,,Mensen moeten nog meer opletten. Als ze zo blijven doorgaan is er straks voor ons geen toekomst meer!’’
In ieder geval worden, mede door deze actie van de gemeente, duurzame stappen genomen. Want we hebben allemaal de verantwoording om onze kinderen en kleinkinderen in een duurzame en veilige wereld te laten opgroeien.
Aftermovie kinderklimaattop: https://www.youtube.com/watch?v=It1-O9qoOmc
Foto:
De groene stekker gaat in het groene stopcontact, weer een stap naar een duurzamere samenleving. Foto: Ingeborg Baumann