Fluitende vogels en een ondergaande zon die door de bomen prikte. Begraafplaats & Crematorium Westerveld had geen betere avond kunnen kiezen voor een rondleiding over het 38 hectare grote terrein. De rondleiding vond plaats in het kader van de Week van de Begraafplaats.
Ruim 200 mensen waren op de uitnodiging af gekomen. Deskundige Leon Bok gaf in de aula een uiteenzetting over het belang van begraafplaatsen als cultureel erfgoed. Een tiental gidsen stond daarna klaar om de belangstellenden rond te leiden.
Westerveld heeft een rijke historie. Zo was het de eerste locatie in Nederland waar gecremeerd werd. De omgeving is ontworpen door Zocher, de gebouwen door Marius Poel en Dudok. Maar ook de grafmonumenten zelf behoren tot het cultureel erfgoed. Mausolea, beelden, kelders, urnenmuren, maar ook eenvoudige grafstenen hebben allemaal een plaats op Westerveld.
De rondleiding ging onder andere langs de graven van Anthony Fokker en Boudewijn Buch, maar vooral langs de graven en monumenten van minder bekende personen. Het laat een verscheidenheid zien van begraven en urnenplaatsingen. Westerveld kent velden met bepaalde eenvormigheid, maar ook met enorme vrijheid aan monumenten en grafstenen. Eén ding valt al snel op: Westerveld doet niet aan velden voor bepaalde groepen. Iedereen ongeacht leeftijd, herkomst of geloof, ze liggen naast elkaar en samen zijn ze één. (foto: Ko van Leeuwen)