Het Vellesan College is als eerste school in Nederland gestart met de aanleg van een energiebesparend project, namelijk riothermie. Dit is een nieuwe rioleringstechnologie. Met behulp van deze nieuwe techniek kan het Vellesan College de nieuwbouwvleugel gasloos verwarmen met uit afvalwater teruggewonnen warmte.
Een enthousiaste wethouder duurzaamheid, Floor Bal, toonde zich in zijn toespraak zeer in zijn nopjes. ,,De gemeente Velsen is trots dat wij samen met het Vellesan College, onderdeel van de Dunamare Onderwijsgroep, tot deze duurzaamheidsinvestering hebben kunnen komen. Dit nieuwe gebouw met vloerverwarming leent zich bijzonder goed voor dit project.
Met riothermie voegen we in onze stad een niet-zichtbare, duurzame energieopwekker toe, aanvullend op onze windmolens en zonnepanelen. En het is nog sexy ook. Je hebt riooljournalistiek, rioolpolitiek maar met een riool kun je nog veel meer dan mensen denken en dat blijkt hier wel.’’
De techniek van riothermie is gebaseerd op hergebruik van de warmte in het riool die grotendeels afkomstig is van huishoudelijk afvalwater waaronder de douche en de was, maar het systeem kan ook koude winnen uit het riool. Deze maand worden de speciale riothermiebuizen aangelegd, voorzien van een geïntegreerde warmtewisselaar.
Speciale leidingen transporteren daarna de warmte naar de school. Een warmtepomp, bijbehorende buffervaten en regelapparatuur zullen aansluitend worden aangesloten op het bestaande klimaatsysteem van de school waarna het inregelen van de systemen volgt.
Marc Boelsma, rector van het Vellesan College: ,,Doordat het systeem ook kan koelen krijgen de klaslokalen zelfs in zomerse omstandigheden een aangenaam binnenklimaat. Onderzoek heeft aangetoond, dat 19 graden celcius ideaal is voor de best mogelijke leeromstandigheden en dat gaan we hier dus toepassen. Daarnaast verbruiken we met riothermie straks minder energie en nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de CO2 uitstoot.’’ (foto: Joop Waaijenberg)