IJmuiden – De gemeente Velsen heeft in de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in het verbeteren van de riolering. Toch ging het maandag weer fout. Straten kwamen tijdens zware regenval blank te staan en op verschillende plaatsen liepen schuren en kelders vol water. Ook een basisschool en een kinderdagverblijf kregen te maken met wateroverlast. Hebben alle genomen maatregelen dan geen effect gehad? We vroegen het aan de rioolexperts van de gemeente Velsen.
Op vier locaties in IJmuiden zijn door de gemeente grote bassins gebouwd. Die bevinden zich onder meer in de Maasstraat en Willebrordstraat. Er is ook geïnvesteerd in het afkoppelen van schoon hemelwater. Dit hemelwater wordt bij de hogere zandgronden geïnfiltreerd in de bodem. Toch merkten de bewoners in het betreffende gebied weinig van de genomen maatregelen. ,,Wanneer worden die bassins in werking gesteld en wie beheert dat’’, vraagt een inwoonster van de Maasstraat zich af. Een logische vraag, maar in de praktijk blijkt het allemaal net iets anders te liggen.
Hoe werkt het systeem?
De bassins zijn leeg. Pas als door neerslag in het gemengde rioolstelsel een bepaald niveau wordt overschreden, worden ze gevuld. Het niveau wordt bepaald door een zogenaamde overstort. De locaties Maasstraat en Hoofdstraat zijn retentiebassins, hierin wordt tijdens hevige neerslag water geborgen. Wanneer er in het riool weer ruimte is, wordt dit water terug in het riool gepompt. Bij een retentiebassin zit veelal geen oppervlaktewater in de buurt. De locaties Willebrordstraat en Orionweg zijn bergbezinkbassins. Deze gedragen zich in eerste instantie op dezelfde wijze als de retentiebassins. In tegenstelling tot een retentiebassin kan water uit een bergbezinkbassin overstorten op het oppervlaktewater. Het rioolwater dat overstort naar het oppervlaktewater wordt door een bergbezinkbassin (door bezinking) ook deels gereinigd.
Treedt het systeem automatisch in werking?
Het vullen van de bassins gaat automatisch. Bij een bepaald waterpeil in de riolering stroomt het over naar de bassins. Naast de bassins zijn er ook twaalf overstortputten die op het oppervlaktewater kunnen lozen.
Heeft het systeem maandag naar behoren gefunctioneerd?
Ja, de bassins zijn gevuld geraakt en de overstortputten naar het oppervlaktewater (zoals het Noordzeekanaal) waren in werking. In het gemengde stelsel bevindt zich een aantal stuwputten die het rioolwater stuwen, zodat niet al het regenwater in een keer naar het laagste punt stroomt.
Hoe valt de ontstane wateroverlast dan te verklaren?
Er is maandag tussen 14.00 en 16.00 uur in IJmuiden erg veel neerslag gevallen. Uit gegevens van de regenradar blijkt hoe lokaal deze bui is geweest. De riolering is ontworpen op een bepaalde hoeveelheid water (beschermingsniveau). Er vallen soms buien die dit beschermingsniveau overschrijden. Landelijk wordt door gemeenten (dus ook Velsen) gewerkt aan klimaatstress berekeningen en klimaatadaptatie van extreme buien. (Tekst: Bos Media Services, foto: Erik Baalbergen)