IJmuiden – Sinds april van dit jaar is een van de zes bulbpompen in het gemaal bij IJmuiden kapot. Reparatie ervan gaat naar verwachting een jaar duren. Om in geval van nood toch water te kunnen wegpompen, zijn onlangs noodpompen geplaatst. De eerste noodpompen kwamen bij de Steigerweg ter hoogte van de kleine en zuidersluizen. Reden voor onze redactie om contact op te nemen met Rijkswaterstaat en te informeren naar de precieze situatie.
Is het gemaal in IJmuiden nog steeds het grootste van Europa?
Het spui- en gemaalcomplex IJmuiden is het grootste van Europa. Het complex heeft zeven spuikokers (capaciteit 700 m3/s) en zes pompen in het gemaal. De capaciteit van de zes pompen is in totaal 260 m3/s.
Op welk gebied heeft de werking van dit gemaal betrekking?
Het spui- en gemaalcomplex IJmuiden voert overtollige water af voor een groot deel van West-Nederland. In totaal gaat het om een oppervlakte van 2.300 vierkante kilometer; indirect zelfs 4.000 km2 en betreft het Markermeer, het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal en de omliggende gebieden. Daarnaast wordt het waterpeil van het Noordzeekanaal en het Amsterdam Rijnkanaal gereguleerd via de afvoer van water.
Wat is een bulbpomp precies?
Het gemaal bevat zes pompen, zogenaamde bulbpompen. In deze pomp zitten de horizontale schroefpomp en de elektrische aandrijving in één. De capaciteit van de zes pompen is in totaal 260 m3/s.
Hoe vaak moeten de aanwezige pompen daadwerkelijk in actie komen?
Dit is afhankelijk van het waterpeil. Rijkswaterstaat monitort continu het waterpeil op het Noordzeekanaal. Dit luistert heel nauw. Ideaal is volgens het Peilbesluit een waterstand op het Noordzeekanaal -40 cm NAP. Het peil mag bij normaal beheer variëren tussen de -30 en -55 cm NAP. Als het peil boven of onder die grenzen komt, worden extra maatregelen getroffen.
Hoe oud zijn de zes pompen?
De pompen 1 t/m 4 zijn uit 1975. De pompen 5 en 6 uit 2004. De pompen hebben een levensduur van vijftig jaar.
Wat is er precies defect gegaan?
Eerste onderzoek heeft uitgewezen dat een cruciaal onderdeel van de pomp beschadigd is (de rotor). De pomp is daarom voor langere tijd niet inzetbaar. Hoe de beschadiging is ontstaan, is nog onduidelijk. Het beschadigde onderdeel wordt in Amsterdam uit de pomp gehesen, zodat verder gericht technisch onderzoek kan worden uitgevoerd.
Waarom duurt het naar verwachting een jaar voordat dit defect verholpen is?
Vervanging is zeer tijdsintensief, vanwege de complexiteit van de op maat gemaakte onderdelen en omdat een deel van het herstel in het buitenland zal plaatsvinden. Naar verwachting is de pomp zeker negen tot twaalf maanden buiten gebruik.
Zijn (of worden) de andere vijf pompen geïnspecteerd op eventueel dreigende defecten?
Alle pompen worden met een vastgesteld onderhoudsregime voor de korte en lange termijn onderhouden. De pomp die nu defect is gegaan, stamt uit 2004. De andere pomp, stammend uit 2004, is voor de zekerheid buiten bedrijf gesteld. Dit doen we zo lang we niet weten wat de oorzaak is van het defect aan de andere pomp. Rijkswaterstaat zet in de tussentijd tijdelijke pompen in op het sluizencomplex. Het gaat om twintig pompen met een afvoercapaciteit van ruim 30m³ water per seconde op de locaties Kleine Sluis. Daarnaast komen er ook pompen bij de Middensluisweg. De pompen blijven naar verwachting tien maanden staan.
Foto:
Met behulp van een kraan zijn de tijdelijke pompen op hun plaats gelegd. (Foto: Erik Baalbergen)