Tijdens de jaarlijkse landelijke coming-outdag is de regenboogloper op Plein 1945 onthuld door burgemeester Frank Dales. Daarbij waren naast een groot aantal inwoners ook vertegenwoordigers vanuit maatschappelijke organisaties aanwezig.
Op 2 februari heeft D66Velsen-raadslid Marc Hillebrink (rechts op de foto) de motie voor een regenboogzebrapad ingediend. Deze motie werd door een meerderheid van de raad aangenomen. Het regenboogzebrapad staat symbool voor een gastvrije gemeente voor iedereen!
In Velsen is gekozen voor een regenboogloper (een pad door een voetgangersgebied) omdat het aanleggen van een zebrapad tot verwarring onder de verkeersdeelnemers kan leiden. De gemeente heeft gekozen voor een centraal gelegen locatie op de hoek Lange Nieuwstraat/Plein 1945.
Nog belangrijker dan de plek is waar de regenboogloper in Velsen voor staat. Voor veel mensen is het namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend om altijd en overal jezelf te kunnen zijn. Of je nu hetero, homo, gehandicapt, man, vrouw, transgender of al dan niet gelovig bent. De regenboogloper helpt ons soms letterlijk stil te staan bij diversiteit.
Op dit vlak is nog veel te doen. Zo worden op het voortgezet onderwijs nog veel jongeren gepest omdat ze homo, biseksueel of transgender zijn. Nog steeds verdienen vrouwen in een gelijke functie minder dan mannen. Of voelen oudere samenwonende homo’s zich niet prettig in een verzorgingstehuis om vervolgens weer de kast in te gaan.
Tolerantie voor mensen van verschillende achtergrond – het als persoon er mogen zijn. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Zeker in een multiculturele samenleving als de onze. Echter we dienen waakzaam te zijn; discriminatie en intolerantie liggen op de loer. Laat de regenboogloper symbool staan voor, dat we met z’n allen alert blijven en deze uitingen niet dulden. (foto: Reinder Weidijk)