ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
In elke gemeente gelden regels voor de horeca. Die variëren van sluitingstijden tot voorwaarden voor het gebruik van een terras. Als je als horeca ondernemer niet voldoet aan de regels dan kan dit vervelende gevolgen hebben. De politie of een handhaver kan dan een boete opleggen of zelfs de zaak sluiten. Dat wil je natuurlijk niet, en dus is het zaak dat je weet waar je aan moet voldoen.
Openingstijden
Elke gemeente heeft in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, opgenomen wanneer de horeca open mag zijn en wanneer de deuren gesloten moeten worden. Sommige gemeenten hebben daarnaast regels dat er bijvoorbeeld een uur voor sluiting geen nieuwe gasten meer mogen worden binnengelaten. Vaak gelden er speciale regels voor het weekend en op zondag. In sommige gemeenten mag de horeca op zondag niet open. Het gaat dan vooral om gemeenten met een christelijk bestuur. In steden waar veel toeristen komen zijn de regels vaak minder streng. Maar na 1 uur ’s nachts is er alleen nog leven in de brouwerij in de nachtclubs en in kroegen met een speciale vergunning.
Terrassen
Voor het terras gelden speciale regels. Zo bepalen de voorschriften hoeveel horeca tafels en stoelen je mag neerzetten. Het terras moet een bepaalde afstand tot de weg of het trottoir hebben om een ongehinderde doorgang te garanderen. Ook wordt soms voorgeschreven hoeveel zitplaatsen een terras mag hebben. Er mag op terrassen nog altijd gerookt worden, maar er gaan steeds meer stemmen op om, net zoals binnen in de horeca, ook voor de terrassen een rookverbod in te stellen. Veel horeca ondernemers zijn hier fel op tegen, omdat gasten die graag een sigaret of sigaar roken dan zullen wegblijven. Ook bestaat dan de kans dat een gast een halve meter van het terras gaat staan roken en daarmee meer overlast geeft dan wanneer dit op het terras zou gebeuren.
De horeca vergunning
Voor het mogen runnen van een horeca gelegenheid, of het nu om een eethuis of bruine kroeg gaat, is een vergunning nodig. Die wordt door de gemeente afgegeven. De vergunning staat op naam van de eigenaar en is du niet gekoppeld aan de locatie. Wel moet een locatie een horeca functie hebben. Je kunt dus niet zomaar een café beginnen in een voormalige kledingwinkel. Voordat je bij Kaja horeca meubilair bestelt is het zaak om je vergunning in orde te hebben. Voor het schenken van sterke drank, dus anders dan bier en wijn, is een aparte vergunning nodig. Je moet bovendien controleren of je gasten 18 jaar of ouder zijn voordat je alcohol schenkt. Doe je dat niet dan levert ook dat een boete op en bij herhaling mogelijk sluiting van de zaak. Soms worden voor dit laatste speciale mystery gasten op pad gestuurd. Zij hebben de taak om te proberen alcohol te kopen terwijl ze nog geen 18 zijn of tussen de 18 en 24 zonder dat hun ID wordt gecontroleerd, wat volgens de regels wel moet.