IJmuiden– Plein 45 lag er tot nu toe het grootste deel van het jaar tamelijk verlaten bij. Daarin is deze week verandering gekomen. Annelies en Jos, de uitbaters van restaurant Ons Ding, hebben er een terras geopend met plaats voor 44 gasten. Afgelopen dinsdagmiddag was de officiële opening en ondanks het feit dat er niet vooraf werd geadverteerd, was er al direct belangstelling voor deze nieuwe plek om te genieten van lekker eten en drinken.
Het uitblijven van een mediacampagne vooraf was een bewuste keuze. Annelies: ,,We wisten niet zeker of we de vergunning zouden krijgen. Vrijdagmiddag om half vijf kregen we groen licht. Toen zijn we meteen alles gaan regelen, zodat we dinsdag open konden gaan.’’ Het horecavak zit haar en Jos (voluit Josry) in het bloed. Al veertig jaar draait ze mee in deze branche, voorheen in het vermaarde shoarmarestaurant Baba aan de overzijde en tegenwoordig in restaurant Ons Ding, waarvan ze uiteindelijk begin dit jaar de nieuwe eigenaars werden. Lang hebben ze niet van die stap kunnen genieten, want al na een paar weken moesten de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Het plan om een terras op Plein 1945 te openen, lag er toen al, maar kon niet uitgevoerd worden. Nu de maatregelen weer versoepeld werden, werd alsnog een vergunning aangevraagd en verkregen.
Op 1 juni mocht het restaurant, net als alle collega’s in de branche, weer open. ,,Ik zag weer mensen eten, wat heerlijk was dat’’, roept Annelies enthousiast uit. Met het terras tegenover de zaak hoopt ze het centrum van IJmuiden wat gezelliger te maken. ,,Dat is toch prachtig om te zien, als je zo IJmuiden binnenkomt?’’ Direct naast het terras staat een mobiele keuken, waar shoarma wordt bereid en van waaruit ook drankjes worden geserveerd. Maar alle gerechten van de menukaart zijn er te bestellen, de rest komt uit de keuken van het restaurant. Dat betekent heel wat heen en weer lopen, terwijl het verkeerslicht niet altijd meewerkt. Tegelijk blijft ook het bezorgen van maaltijden aan huis gewoon doorgaan. Het team dat normaal gesproken in de foodtruck in Velserbroek staat, helpt nu een handje mee op het nieuwe terras.
Om de opening van het terras te vieren, was voor de gasten aan de eerste vijf gereserveerde tafels dinsdagavond het eerste drankje gratis. Vanaf nu is het terras zes dagen per week geopend. Alleen op maandag is de zaak gesloten. Het terras zal er tot eind oktober blijven staan. Gasten moeten, net als elders, wel eerst een vragenlijst invullen. Heb je gezondheidsklachten? Dan ben je niet welkom op het terras. En mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, dienen anderhalve meter afstand te houden. Hoe wordt dit gecontroleerd? ,,Als je daarover liegt, dan hou je jezelf voor de gek. Trouwens, we kennen elkaar hier in IJmuiden allemaal, dus dat is geen probleem’’, lacht Annelies. (Bos Media Services, foto inzet: Ton van Steijn)