IJmuiden – Op het grasveld naast buurtcentrum De Dwarsligger aan de Planetenweg stond vorige week woensdag alles in het teken van zwerfvuil. Kinderen uit Zeewijk gingen met vuilniszakken de straten door om zo veel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. Ook de bewoners van stichting Philadelphia hielpen mee met het schoonmaken van de wijk. Deze organisatie beheerd wooncomplexen voor mensen met een verstandelijke beperking en heeft ook in Zeewijk een vestiging. De hele middag werd vol enthousiasme gewerkt aan het schoner maken van de openbare ruimte. Om 16.00 uur maakte wethouder Floor Bal de balans op.
De actie maakt deel uit van het project ‘Velsen geen bende’, dat al enkele jaren bestaat. Elk jaar wordt in een ander deel van de gemeente een middag lang zwerfvuil opgeruimd. Eerder gebeurde dat al in Velsen-Noord, Velserbroek en IJmuiden-Noord. Nu was Zee- en Duinwijk aan de beurt. De actie heeft niet alleen een direct meetbaar resultaat, doordat kilo’s zwerfvuil van straat verdwijnen, maar zet vooral ook aan tot een mentaliteitsverandering. Door specifiek kinderen bij het project te betrekken, streeft men naar meer bewustwording in de samenleving met betrekking tot het afvalprobleem. De gemeente werkt hiervoor samen met de Beestenbende, het Pieter Vermeulen Museum, de Stichting Welzijn Velsen, huisvuilverwerker HVC, de politie, Woningbedrijf Velsen, Velison Wonen, Sport Support en het Sociaal Wijkteam Velsen. Ook het wijkplatform van de betreffende wijk wordt uiteraard bij de uitvoering betrokken.
Na een aantal uren hard werken was in Zee- en Duinwijk ongeveer twintig kilogram afval opgehaald. ,,Een geweldig resultaat, maar tegelijk ook een slecht resultaat’’, reageerde wethouder Floor Bal. Hij lichtte toe: ,,Het betekent dat er nog steeds zwerfvuil rond dwarrelt in onze gemeente. Maar het is veel minder dan vorig jaar, dus ik zie wel een vooruitgang.’’ Vorig jaar werden in Velsen-Noord 56 zakken met zwerfvuil gevuld, een totaal van ruim 63 kilogram. De zakken bevatten echter tamelijk veel plastic en juist dat is het grote probleem. De 8-jarige Jaleen Wietses weet precies waarom: ,,Van plastic gaan de dieren dood en het is slecht voor het milieu.’’ Jaleen is lid van de Beestenbende, een leefbaarheidsproject voor kinderen van 6 tot 11 jaar met betrekking tot zwerfvuil. Veel informatie over deze problematiek kreeg ze van thuis al mee, haar vader houdt zich beroepsmatig met milieuvraagstukken bezig.
Voor het terugdringen van de hoeveelheid zwerfvuil op straat heeft ze wel een oplossing: ,,Ik zou graag willen dat de politie hele strenge bekeuringen geeft aan mensen die afval uit hun auto gooien.’’ Als de verslaggever vraagt hoe hoog die bekeuring dan zou moeten zijn, denkt ze even na. ,,Boven de honderd euro’’, zegt ze resoluut. De winst van deze middag zit niet alleen in het verfraaien van de wijk door het verwijderen van het zwerfvuil. Bij de kraam van de Beestenbende hebben zich deze middag enkele nieuwe leden aangemeld. Dat houdt in dat deze kinderen zich periodiek gaan bezighouden met het opruimen van zwerfvuil en daarmee een soort ambassadeurs worden van een schone leefomgeving. Niet alleen onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, maar ook met een voorbeeldfunctie voor zowel leeftijdsgenoten als volwassenen. Naar mate de bewustwording over de afvalproblematiek stijgt, zal naar verwachting de hoeveelheid zwerfvuil afnemen. (Bos Media Services)