IJmuiden – Heel druk was het zondagmiddag niet in de Kuba moskee aan de Planetenweg. Mondjesmaat druppelden de bezoekers binnen voor deelname aan de open dag die werd georganiseerd. Twee keer per jaar organiseert het bestuur van deze moskee een dergelijk evenemeånt voor alle belangstellenden. Alle inwoners, ongeacht afkomst of geloof, met elkaar verbinden, vormt daarbij het uitgangspunt. ,,We moeten blijven praten met elkaar. Zolang je praat, is het goed’’, zegt bestuursvoorzitter Mehmet Bişgin.
IHet is ongeveer half drie in de middag, als een groepje buurtbewoners de moskee betreedt. ,,Ik woon hier al sinds 1969, ik heb de moskee destijds gebouwd zien worden, maar ik ben er nog nooit geweest’’, vertelt een van hen. Ze vervolgt: ,,Ik las de aankondiging in de Jutter en vond het nu wel eens tijd worden om eindelijk eens te komen kijken.’’ De Kuba moskee in IJmuiden werd 26 jaar geleden geopend en dankt zijn naam aan de Quba moskee in Saoedie-Arabië, de eerste moskee die ooit werd gebouwd. In de ontmoetingsruimte op de begane grond werden de bezoekers zondagmiddag gastvrij welkom geheten. Een glas Turkse thee, met daarbij uiteraard een stukje Turks fruit, werd vrijwel direct na binnenkomst aangeboden en verschillende leden van de Turkse gemeenschap stonden paraat om vragen te beantwoorden. Op de tafels een brochure: ‘De Islam in 60 minuten’, een uitgave van de Islamitische Stichting Nederland. Hierin worden de basisbeginselen van de Islam uitgelegd en staat informatie over thema’s als essentiële geloofsartikelen, de zuilen van de Islam, islamitische levensstijl, verdraagzaamheid, gedragscodes en moskeeën.
Voorzitter Mehmet Bişgin leidde de bezoekers zondagmiddag persoonlijk rond door het gebouw. In de gebedsruimte op de eerste verdieping gaf hij uitleg over de gebedsrituelen, de jaarlijkse ramadan en de Koran, het heilige boek. ,,Wij hebben maar één boek, er is maar één versie van, die is overal in de wereld hetzelfde’’, legde hij uit. Volgens Bişgin zijn het echter de afwijkende interpretaties, die sommige geleerden in de loop der jaren aan de woorden in de Koran hebben gegeven, verantwoordelijk geweest voor de extreme vormen van geweld die regelmatig ten onrechte aan het geloof worden gekoppeld. Ook over zaken als de onderdrukking van vrouwen is hij duidelijk: ,,Dat heeft niets met het geloof te maken. De vrouw is door Allah aan de man gegeven, dus de vrouw is heilig. Dat vrouwen in sommige landen worden onderdrukt, heeft alles te maken met de cultuur van dat land en niets met het geloof.’’ Bişgin, zelf al jaren werkzaam op de school van staalbedrijf Tata Steel, kent de vele misverstanden over zijn religie als geen ander. Met zijn charismatische persoonlijkheid geeft hij deze middag duidelijke uitleg over de fundamenten van zijn geloof.
Ook de imam mengt zich even in het gesprek, al blijft de taalbarrière daarbij een obstakel. De imam is in dienst van de Islamitische Stichting Nederland en mag maximaal vijf jaar in ons land blijven. Daarna keert hij weer terug naar Turkije. Mehmet Bişgin legt uit dat momenteel Turkse jongeren uit de tweede generatie worden klaargestoomd om als imam aan de slag te gaan. ,,Zij spreken Nederlands, volgen vijf jaar lang in Turkije een theologiestudie en kunnen vervolgens in Nederland als imam worden ingezet.’’ De moskee is echter niet alleen een gebedshuis, maar vooral een ontmoetingsplek in de meest brede zin van het woord. Gewoon even binnenlopen voor een praatje kan altijd, maar er worden ook kooklessen gegeven, er is huiswerkbegeleiding en een ruimte voor de allerkleinsten, waar geknutseld kan worden en waar uitleg over de Koran wordt gegeven. En er is Turkse les: ,,Vroeger werd hier juist Nederlandse les gegeven voor de Turkse gemeenschap, maar de Turkse taal wordt door de nieuwe generatie steeds minder vaak gesproken. Er was vraag naar Turkse lessen, dus die verzorgen we nu ook.’’ (tekst + foto: Bos Media Services)