Velsen – De toekomstige ontwikkelingen van het Noordzeekanaalgebied, waar de gemeente Velsen natuurlijk van alles meer te maken heeft, is een van de meest favoriete onderwerpen van wethouder Jeroen Verwoort. Zijn portefeuille omvat onder andere duurzaamheid, lokaal klimaatakkoord en havens, industrie, energie en Noordzeekanaalgebied. Ook het dossier Tata Steel behoort tot zijn taken. Een veelomvattende portefeuille, die verder strekt dan alleen onze gemeente.
Door Ingeborg Baumann
Samenwerking met het Rijk en de regio is dus cruciaal. De afgelopen jaren is nauw samengewerkt met Rijk en de regio aan het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied (NZKG). Het perspectief sluit feilloos aan op de ambities van de gemeente Velsen uit de toekomstvisie Duurzaam Verbonden 2050 en verduidelijkt de opgaven waar we voor staan. Dit Ontwikkelperspectief NZKG is opgesteld in het kader van de NOVEX aanpak NZKG (nationale omgevingsvisie extra). Om het belang en de ontwikkelingen aangaande deze veelomvattende en complexe materie toe te lichten aan de lokale media werd afgelopen week een persbijeenkomst gehouden. Niet omdat er nu meteen van alles gaat veranderen. Wel omdat het Noordzeekanaalgebied een ‘spannende’ plek is en de blik op de toekomst gericht is met betrekking tot duurzaamheid, waterberging (denk aan de excessen van afgelopen tijd) duurzame energie, energietransitie, de energiehaven, woningbouw, de transformatie naoorlogse woningen en eigenlijk alles wat belangrijk is voor onze woon- en leefomgeving.
De rol van Velsen binnen NOVEX
In het programma NOVEX werken alle overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn wat de ruimtevragers zijn, wat er ruimtelijk moet worden ingepast. Zowel nationaal als regionaal. De nationale doelen en belangen zijn samengebracht in een startpakket. Dit startpakket vormt de basis voor het leggen van de ruimtelijke puzzel per provincie. Want pas regionaal wordt duidelijk waar de kansen liggen en waar het knelt. Velsen maakte in dit verband een afsprakenkader voor houvast dat vorige week gepresenteerd is aan demissionair minister Economische Zaken en Klimaat Adriaansens. Een van de speerpunten is met name de Houtrakpolder. Gedeeltelijk Velsen maar wel bepalend voor onze economische perspectieven.
Houtrakpolder
Voor de Houtrakpolder, waar op dit moment een strategische reservering ligt voor een mogelijk havenbekken, wordt geagendeerd of daar combinaties van functies mogelijk zijn. De diepe, verzilte Houtrakpolder is mogelijk een strategische plek voor toekomstige waterberging. Het ontwikkelperspectief draagt bij aan voorwaarden waarin de ontwikkeling van de Houtrakpolder als havenbekken in de toekomst niet nodig is. Deze voorwaarden zijn het realiseren van voldoende risicoruimte, het zorgvuldig inpassen van noodzakelijke transformatoren in het landschap, de realisatie van de Energiehaven en Energiehaven Plus als realistische ambitie voor de toekomst. Als over een paar jaar blijkt dat er voldoende nautische-, milieu- en fysieke ruimte is in haven- en industriegebieden, kan de reservering in de Houtrakpolder worden geschrapt en kan die worden ingezet voor een andere combinatie van functies, zoals waterberging en ecologie. Zeer kort samengevat: het gebied zou zo groen mogelijk moeten blijven en niet gebruikt gaan worden als havenbekken.
Breed gedragen
Verwoort, als altijd enthousiast en optimistisch: ,,Het meest blij word ik van het feit dat de ontwikkelingen en plannen nu breed gedragen worden, dat alles samen komt. De Energiehaven is ook heel belangrijk voor de toekomst van Tata Steel. Dat partijen samen zijn gekomen voorkomt onduidelijkheid, het schept kaders. Dat waar Velsen voor pleit wordt breed gedragen. Ook de twee grootste puzzels, Tata en de Energiehaven. De gebieden gaan optimaal benut worden en de landschappen worden gespaard. Het Rijk ziet, beaamd en onderstreept de problematiek. Ik vind trouwens dat de Energiehaven zo snel mogelijk ontwikkeld moet worden.’’ Voor die mensen die meer willen weten: kijk op noordzeekanaalgebied.nl. Daar staat ook een duidelijk filmpje op.
Foto: screenshot Noordzeekanaalgebied.nl.