ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
AI, kunstmatige intelligentie, nog niet eens zo heel veel jaren geleden hadden we er nog nauwelijks van gehoord. Maar toch waren toen de ontwikkelingen al volop gaande. Vandaag kent iedereen wel een tool waarmee je een tekst kan schrijven, een liedje componeren of een tekening maken. Maar AI gaat verder dan dat. En dat is waar steeds meer mensen zich zorgen over maken. Het begint volgens sommigen dichtbij te komen dat we het risico lopen dat robots de regie overnemen en ons mensen hun wil opleggen. De tijd dat computers alleen door vakmensen werden gebruikt ligt echter wel mijlenver achter ons.
Worden de robots echt de baas?
Het zal zo’n vaart niet lopen dat een robot straks bepaalt wat je wel en niet mag en wat je eet en drinkt. Robots en andere computers worden nog altijd door mensen geprogrammeerd, onder meer met clash system, een programmeertaal die voor hardware ontwikkeling wordt gebruikt. Robots hebben één groot manco ten opzichte van het menselijk brein: Ze kunnen niet zelf denken. Ze kunnen alleen maar redeneren. Wat, als, en wat, tenzij, zijn redeneringen die een computer prima kan maken. Maar hij kan niet zelf een oplossing bedenken voor iets wat hij nog nooit heeft gezien of gedaan. Als een computer de opdracht krijgt om van camerabeelden rode auto’s te tellen dan zal hij in de war raken van een witte auto met een rood dak of een rode auto met 1 blauwe deur. Moet ik die nu wel of niet meetellen? Een mens maakt dan een afweging en een keuze.
AI op school verontrust docenten
AI baart docenten wel zorgen. Leerlingen leveren zonder enige schaamte werkstukken in die ChatGPT en zijn vrienden voor ze heeft geschreven. Nu kan een doorgewinterde docent nog wel het verschil zien of iets door de computer is gemaakt of dat de leerling het zelf heeft gedaan. Maar AI tools leren wel bij en worden daardoor steeds beter. Leerlingen denken slim te zijn door hun huiswerk aan de computer over te laten. Maar ze beseffen niet dat ze daardoor niet echt slimmer worden en vroeg of laat door de mand vallen. Dat veel middelbare scholieren niet eens meer kunnen klokkijken op een klok met wijzers is maar één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat de huidige jongeren niet echt goed bezig zijn. En het ergste is dat ze er totaal niet om malen.
Wat moet er gebeuren?
Natuurlijk is het mooi dat een bedrijf als QBayLogic hardware ontwikkelt waarmee de techniek grote sprongen maakt. Natuurlijk is het fijn dat computers complexe handelingen snel kunnen doen zodat hier minder mankracht voor nodig is. De computer is geen vijand, maar een hulpmiddel. Maar bepaalde ontwikkelingen moeten dringend gereguleerd worden om te voorkomen dat de negatieve effecten straks de overhand krijgen en er geen weg terug meer is omdat een hele generatie zich er zonder enig voorbehoud aan heeft geconformeerd.