Het onderzoek naar de dood van de 18-jarige Haarlemmer, die op 10 april levenloos werd aangetroffen in een auto op de Roolandweg in die stad, bevindt zich in de eindfase. De politie heeft een evenoude Haarlemmer op het oog als verdachte, maar die is nog voortvluchtig.
De politie heeft na het aantreffen van de overleden Haarlemmer een Team Grootschalige Opsporing (TGO) geformeerd, onder leiding van een Officier van Justitie. Een TGO wordt altijd samengesteld bij ernstige zaken, waarbij in de eerste dagen van het onderzoek veel mensen nodig zijn om zo snel mogelijk alle informatie te verzamelen. De officier van justitie houdt in de gaten dat de opsporing tijdens zo’n rechercheonderzoek zorgvuldig en in het kader van waarheidsvinding verloopt. Dat wil zeggen: volgens de regels die in de wet zijn vastgelegd.
Op het lichaam van de Haarlemmer is na zijn dood sectie verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen. Hieruit is naar voren gekomen dat het slachtoffer door messteken om het leven is gebracht. Vanuit getuigenverklaringen en het verdere onderzoek, komt een persoon naar voren die verdacht wordt van het neersteken van de 18-jarige Haarlemmer. De identiteit van deze man is bekend, maar hij is voortvluchtig. Het OM heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, omdat de recherche hem heel graag wil spreken om zijn versie over de toedracht en het eventueel motief van dit misdrijf te horen.
De eerste dagen in dit onderzoek is een buurtonderzoek verricht, zijn camerabeelden in de directe omgeving opgevraagd en bekeken, zijn door rechercheurs vrienden, getuigen, familie en bekenden van het slachtoffer gehoord. Ook zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen in IJmuiden, om de verblijfplaats van de verdachte te achterhalen. En er is door forensisch rechercheurs sporenonderzoek verricht, Ook de auto waarin de 18-jarige Haarlemmer levenloos werd aangetroffen, is nauwkeurig onderzocht. DNA-materiaal en voorwerpen die op de misdaadplek zijn gevonden zijn veiliggesteld en onderzocht.
In dit onderzoek van het TGO zijn familierechercheurs ingezet, die in contact staan met de familieleden van de overleden Haarlemmer. Familierechercheurs zijn de schakel tussen nabestaanden en instanties; zij informeren de familie over bijvoorbeeld de ontwikkelingen in het onderzoek en over de berichtgeving die vanuit de politie naar de media gaat.
Alle bevindingen in dit opsporingsonderzoek zijn vastgelegd in processen-verbaal en de Officier van Justitie gaat beoordelen of alle feiten duidelijk zijn. Dit zal uiteindelijk leiden tot een rechtszaak waarbij de verdachte zich voor de rechter moet verantwoorden. Mocht hij niet persoonlijk verschijnen, dan kan hij een advocaat het woord voor hem laten doen.